Cum putem prevenim timiditatea copiilor
Si daca lucrurile stau asa, cum putem preveni timiditatea copiilor, stiut fiind faptul ca un copil timid va fi un adult timid, iar „neputintele” lui de acum, dificultatile pe care le are acum le va avea si cand va creste, cand va deveni adult, doar ca vor fi la alt nivel (nu-si va face prieteni la locul de munca, va fi supus, nu-si va putea cere drepturile, nu-si va putea infrunta vreun coleg sau propriul sef. Iar de aici deriva alte probleme).
Iti recomand sa atingi, mangai copilul, bebelusul, pentru ca studiile arata ca acei copii ai caror mame au raspuns la nevoile emotionale ale copiilor au dezvoltat ceea ce, stiintific, se numeste „atasament securizant” (Bowly – „Teoria atasamentului”). Ii poti vorbi bebelulusului, copilulului. Chiar daca un copil e prea mic pentru a intelege limbajul, vorbind, povestind, cantand il va ajuta sa-si „seteze” un „program social in miscare”(Ph. Zimbardo).
Cand mai creste putin, ajuta-l sa-si inteleaga si sa-si exprime emotiile, sa vorbeasca despre ele. Acest aspect este foarte important pentru dezvoltarea inteligentei emotionale. Iubeste-ti copilul neconditionat. Dar, cu toata dragostea si intelegerea, stabileste foarte clar limite si disciplineaza pozitiv. Daca nu vei fi acum in stare sa impui limite ferme unui copil de 3-4 ani, ma intreb cum se va intampla acest lucru cand copilul va avea 15 ani.
Invata-l sa fie tolerant cu sine si cu ceilalti. Acest aspect este parte importanta din inteligenta emotionala, de asemenea. Si tot acest lucru faciliteaza interactiunea dintre copii si isi pot face mai usor prieteni (ceea ce creste, inerent, increderea in sine si imbunatateste imaginea de sine).
Construieste-i increderea in sine si in ceilalti oameni. Copiii au incredere daca sunt investiti cu incredere. Au incredere in oameni doar cand li s-a acordat incredere si au invatat aceasta lectie. Da dovada ca ai incredere in copilul tau, iar el va fi capabil sa aiba, la randul sau, incredere in sine si in ceilalti.
Acorda-i atentie copilului, lasa copilul sa inteleaga ca este important si pretios pentru dumneavoastra (desi unii copii par a avea nevoie 110% din atentia noastra)... pana la urma, chiar este important si pretios pentru noi!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri