Cum sa cresti increderea in sine a copilului
Conceptul de „incredere in sine” pare unul larg si greu de „contabilizat”, de cuantificat. Cum anume fac sa cresc increderea in sine a copilului meu? Asa cum spuneam mai devreme, invata-l lectia increderii, fa-l responsabil. Cand e micut, fa-l responsabil de lucruri marunte (poate de animalulul lui de plus, poate de papusa preferata etc). Ofera-i atentie, adica asculta-l atunci cand are ceva de spus, asculta-l cu atentie si da-i un raspuns. Iubeste-l, iubeste-l, iubeste-l!
In toata aceasta iubire, pune limite clare si ferme. Indiferent de varsta, ca e mic sau ca e mare, scoate in evidenta punctele tari ale copilului (un exemplu ar fi sa-l lauzi, pur si simpul, in fata prietenilor si sa spui ce lucruri extraordinare poate el sa faca, sau cat e de bun in X lucru. Copilul se va simti grozav!) si incurajeaza-l in permanenta! Incurajeza-l sa incerce ceva nou ori de cate ori are ocazia sau fii tu primul care da tonul. Nu compara merele cu perele, cu alte cuvinte, nu-l compara cu niciun alt copil, pentru ca frumusetea Universului este ca suntem unici, iar situatiile de viata sunt particulare, astfel ca o comparatie cu un alt copil nu este deloc justa.
Te poti juca cu animalele de plus, ii poti construi o poveste in care sa-l inveti sa-si recunoasca emotiile si sa recunoasca si emotiile celorlalti.
Timiditatea poate fi invinsa, astfel ca iti recomand sa fii atat antrenorul, cat si coechipierul copilului tau in acest drum!
Mirela Tiganas
Psiholog clinician specialist
Psihoterapeut
0751.291.115
www.psymind.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri