Gratian este deja cunoscut publicului din Romania, datorita inteligentei si maturitatii de care da dovada.
Iti recomandam si: Discursul absolut uimitor al unui COPIL DE DIAMANT din Romania
Prin discursul de la TEDex Bucuresti (vezi video mai jos), Gratian arata ca exista un raport de putere nedrept intre parinti si copii. Perspectiva baiatului este precum o gura de aer proaspat pentru parintii care auzindu-l, traiesc adevarate momente „Evrica”, intelegand mai bine lumea celor mici, ca ei sunt indivizi cu drepturi depline si ca ar trebui tratati ca atare.
- Ar trebui sa retinem: Exista doua lumi. O lume cu persoane mai mici, cu mai putina putere si o lume cu persoane mai mari, cu mai multa putere
„Sa stiti ca nu exista copii. Exista doua lumi. O lume cu persoane mai mici, cu mai putina putere si o lume cu persoane mai mari si cu mai multa putere”, spune Gratian Sonu.
„Aceasta lume cu persoane mai mari vrea sa detina controlul asupra lumii cu persoane mai mici, pentru ca vede ca are mai multa putere, exact ca intr-o firma unde exista un sef care detine controlul asupra fiecarui angajat si ii spune fiecaruia ce sa faca”.
Iata mai departe, o fraza care a starnit aplauze si care ne face pe toti sa rascolim in adancul nostru, propriile traume legate de copilarie si relatia pe care am avut-o cu parintii nostri: „Copiii nu mint niciodata. Ei spun doar ceea ce vor parintii lor sa auda. De ce? De teama de a nu fi batuti, de a nu fi certati, de a nu fi pedepsiti.”
Parintii au putere, iar copiii nu au
Gratian ne propune si un exercitiu de imaginatie, ca sa intelegem si mai bine lumea copiilor si de ce sufera ei: Imaginati-va cum ar fi daca ar veni un copil de la scoala si ar spune: „Mama, de ce nu mi-ai luat jucaria pe care mi-ai promis-o? De ce m-ai mintit? Tata, de ce nu m-ai scos in parc, asa cum ai promis? De ce m-ai mintit? Ce s-ar fi intamplat atunci? S-ar fi spus asa: Aaa, treci in camera ta, nu vezi ca am treaba? Dar de ce s-ar intampla asta? Pentru ca parintii au putere si copiii nu au.”
Copiilor, cand ajung acasa, li se spune asa: „Fa-ti temele! Mai fa sapte exercitii! Treci la meditatie! Dar, imaginati-va cum ar fi, dupa o zi lunga de munca, veniti acasa, va asezati pe un fotoliu, dati drumul la televizor si vine copilul si spune: Tata, ce faci? Te uiti la televizor? Ia treci si mai suna sapte clienti! Mama, dormi? Ia, treci si mai adu sapte dosare. Ce s-ar intampla atunci? Copilul ar fi trimis in camera sa. De ce? Pentru ca copilul nu are putere, iar parintii au". Gratian mai vorbeste si despre presiunea pe care parintii o pun asupra copiilor de a lua note mari, mereu punandu-i in situatii de competitie si comparandu-i cu altii. „Am vazut copii speriati pentru ca au luat nota 9.”, spune Gratian.
„Cand copiii ajung acasa, parintii reactioneaza astfel la aceasta veste: „Aaa, nota 9? Dar uite-l pe Gica, el a luat 10. De ce el e in stare, si tu nu esti?” Iar Gratian, ne provoaca din nou la un exrecitiu de imaginatie: <<Ati muncit o zi intreaga sa castigati niste bani, v-ati duce in piata, ati starnge legume, ati veni acasa, v-ati pierde mult timp sa faceti o ciorba si vine copilul de la scoala si spune: Ce-i cu ciorba asta? Uite, ca mama lui Gica face o ciorba mult mai buna!>>.
Ca sa aflati concluzia discursului pe care l-a tinut acest baiat de 12 ani, adresadu-se tuturor parintilor, va recomandam sa priviti aceasta excelenta inregistrare:
Un articol via pagina de Facebook Ratiune si simtire, care a postat filmuletul de la TEDex, cu Gratian Sonu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri