18 Aprilie 2016 publicat în Psihologie 3 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Daca doriti sa aflati mai multe despre sindromul ATCP, noul fenomen al secolului, va invitam sa cititi interviul pe care ni l-a acordat psihologul Mirela Horumba, trainer de inteligenta umana!

ATCP (Angered Temper with Choleric Progression) este un ansamblu de tulburari de comportament cu numeroase manifestari extreme la copii, ce includ comportamente dezadaptive precum izolare, timiditate sau la polul opus - crize de agresiune, violenta fata de cei din jur, nervozitate excesiva. Deoarece tulburarile comportamentale la copii sunt din ce in ce mai frecvente, specialistii sunt de parere ca sindromul ATCP este noul fenomen al secolului.

Daca doriti sa aflati mai multe despre sindromul ATCP, va invitam sa cititi acest interviu pe care ni l-a acordat psihologul si psihoterapeutul Mirela Horumba, trainer de inteligenta umana la ”Trusa de bunastare a familiei”.

Interviu cu Mirela Horumba, psiholog: Sindromul ATCP este o consecinta a neglijarii emotionale a copiilor

1. Termenul de “sindrom ATCP” este un termen relativ nou, prea putin cunoscut multora. Ce este si ce presupune de fapt sindromul ATCP?
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperă inspirația și energia toamnei la Fundația Calea Victoriei Rezoluțiile de An Nou - noi promisiuni de care nu ne ținem? Psihologul ne învață cum să ne mobilizăm eficient Când ajută și când devin dăunătoare superstițiile? Psiholog: Este important să nu preia controlul asupra rațiunii, să nu devină sursă de anxietate

Mirela Horumba: Ca urmare a transformarilor socio-economice, la nivelul societatii apar noi provocari, care se manifesta si in sfera relatiilor dintre parinte si copil. Timpul pe care il petrec zilnic impreuna este acum extrem de redus (uneori sub o ora). Putem spune ca acest sindrom este o consecinta a neglijarii emotionale a copiilor.

2. Care sunt semnele care il tradeaza? Cand se pune diagnosticul de sindrom ATCP?

M.H: Acest sindrom reprezinta un ansamblu de tulburari de comportament cu numeroase manifestari extreme la copii, ce includ comportamente dezadaptive precum izolare, timiditate sau, la polul opus, crize de agresiune, violenta fata de cei din jur, nervozitate excesiva.

3. Daca ar fi sa numiti 3 cauze majore care duc la instalarea sindromului ATCP, care ar fi acestea?

M.H: Putem spune ca exista trei cauze majore care duc la aparitia acestui sindrom: lipsa de informatii a parintilor referitor la cresterea si educarea copiilor (parenting), deficitul emotional pe care il au unii parinti (mai precis, stima de sine redusa) si lipsa timpului de calitate petrecut cu copiii (timp care ar asigura conectarea emotionala).

Blue Monday - Cea mai depresivă zi din an Cum îți dai seama ce stil de atașament are partenerul tău? Conceptul F.O.G.S. sau cum să identificăm emoțiile negative care ne țin captivi în relații abuzive

4. Exista niste reguli de preventie a acestui sindrom? Ce conduita comportamentala ar trebui sa aiba parintii astfel incat copiii lor sa nu dezvolte sindrom ATCP?

M.H: Multe dintre regulile de prevenire le regasim intr-un tipar corect de educatie in care, pe scurt, ii e bine si copilului, dar si parintelui in acelasi timp. Vorbim aici de trasarea corecta a limitelor, de respect reciproc, de reguli dupa care functioneaza familia, de inteligenta emotionala aplicata, de responsabilitate asumata si de autonomizarea copilului – aspecte cu care, avand in vedere in maniera de a face educatie a familiei traditionale romanesti, nu ne confruntam des.

Foto homepage: Ollyy / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri