Pasul 5: Stabileste limite.
Foto: InesBazdar / Shutterstock.com
Acum, expune-ti cazul. Cere o schimbare mica care poate fi facuta pentru a-ti fi indeplinita nevoia. Apoi clarifica ce beneficii va avea acest lucru asupra relatiei. Tonul este crucial. De exemplu, unei rude care tipa la tine spune-i calm, dar ferm: „Te iubesc, insa ma inchid in mine cand ridici vodcea. Haide sa rezolvam asta cand ne vom putea auzi unul pe celalalt mai bine.” Apoi putem discuta solutia.
Daca oamenii persista in a revarsa manie toxica, trebuie sa limitezi contactul cu ei, sa stabilesti consecinte clare precum „nu ma pot intalni cu tine daca tu continui sa ma critici” sau sa renunti la relatie. Poti de asemenea sa folosesti „ascultatul selectiv” si sa nu asimiliezi toate detaliile unei crize de manie. Concentreaza-te in schimb pe ceva inaltator.
Pasul 6: Empatizeaza.
Intreaba-te pe tine insuti: “Ce durere sau lipsa face ca persoana aceasta sa fie atat de manioasa? Ia-ti apoi cateva momente de liniste pentru a intui unde se afla rana din inima acestei persoane sau unde s-a inchis in sine. Acest lucru nu scuza comportamentul sau rau, insa iti va permite sa gasesti compasiune pentru suferinta din spatele ei, chiar daca alegi sa nu mai fii in preajma persoanei respective. Apoi este mai usor sa renunti la resentimente care te pot consuma in interior.
A-ti aduna puterile inainte de a raspunde maniei cere constientizare si abtinere. Fireste, este greu sa renunti la nevoia de a avea dreptate in favoarea dragostei si a compromisului. Este greu sa nu ataci inapoi cand te simti atacat. Insa incetul cu incetul renuntarea la aceste instincte innascute este o modalitate mai evoluata, mai plina de compasiune de a-ti indeplini nevoile si de a-ti mentine relatiile viabile cand si daca este posibil.
Sursa: www.psychologytoday.com
Nota! Informatiile de mai sus au fost prezentate de psihologul Judith Orloff in cartea "The Power of Surrender" si republicate pe blogul personal al autoarei: www.drjudithorloff.com, dar si pe Huffingtonpost.com.
Foto homepage: Sergey Nivens / Shutterstock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară