Acest detaliu care face diferenta in relatii, se afla astazi pe buzele specialistilor si oamenilor preocupati de dezvoltare personala.
Cu totii am gresit adesea, in momentul cand cineva aflat intr-o stare emotionala proasta a venit la noi in cautarea confortului si s-a ales cu sfaturi, judecati de valoare sau a fost fortat sa zambeasca atunci cand chiar nu avea puterea sa o faca.
Si cu siguranta, ni s-a gresit in acelasi mod si am sfarsit prin a ne simti si mai vulnerabili, si mai tristi si deznadajduiti. Dar mai ales… SINGURI. Singuri in lumea noastra emotionala coplesitoare si intr-un moment cand nimeni nu reusea sa paseasca acolo, nu ca sa ne vindece, ci doar ca sa ne tina de mana si sa ne ofere suportul pentru ca noi sa ne regasim forta interioara pentru a ne ridica...
Foto: Shutterstock/ Martin Novak
Iata de ce, acest gest de a pasi in spatiul emotional al cuiva care are nevoie de noi, fara a pune presiune pe acea persoana, este poate, unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le putem face.
Durerea fara prezenta este IAD. – Kent Hoffman
Am aflat prima data despre “being with” (a fi impreuna cu), la cursul de teoria atasamentului sustinut de specialistul Kent Hoffman la Bucuresti - Circle of Security. Am inteles ca oamenii gasesc dificil gestul de a impartasi niste emotii (mai ales pe cele negative) cu o persoana. Dar atunci cand iubim… putem invata sa fim alaturi. Sa fim alaturi si sa renuntam la frica noastra de lacrimi, la egoul nostru care are impresia ca stie cel mai bine.
A fi „impreuna cu” este o experienta, dupa cum o descrie psihologul Daniel Stern – „un moment de intalnire.” Atunci cand esti alaturi de o persoana care sufera, nu ai nicio intentie in a-i schimba starea… Sau a-i impune o opinie. Inseamna sa nu ai nicio judecata fata de acea persoana… si nici asteptari.
Shutterstock/ Antonio Guillem
Cand ii oferi preznta ta si nu o mai critici sau judeci pentru ceea ce simte in acel moment, inseamna ca ii oferi posibilitatea de a fi exact asa cum este si de a exprima cu ADEVARAT ce simte, in timp ce noi ne mentinem starea de ascultare si prezenta. Si atfel, prezenta noastra devine un spatiu de suport (holding environment) pentru ganduri si emotii care apar.
Tot ceea ce trebuie sa facem este sa ascultam fara sa reactionam. Si putem sa oferim si incurajari gentile daca e nevoie.
Astfel, ii dai voie celeilalte persoane sa fie puternica, sa aiba propriul discernamt, pe masura ce noi ne tinem ego-ul la distanta si tendinta de a vrea sa intervenim, de a da sfaturi sau de a intelectualiza emotii puternice.
Foto: Shutterstock/ leonardo2011
Capacitatea de a fi prezenti si de a crea un spatiu de suport emotional pentru o persoana, inseamna sa fim cu adevarat alaturi de cineva atunci cand are nevoie de noi, fie pentru entuziasm si bucurie, fie pentru tristete si lacrimi.
Exersarea acestei modalitati de a interactiona cu oamenii, in special cu cei dragi, ne ajuta sa ne conectam la modul real cu cineva, ne transforma calitatea relatiilor pentru totdeauna!
Bibliografie:https://upliftconnect.com/hold-space/
https://www.eightysevenminutes.com
de Iulia S.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri