„…Ceea ce au in comun acesti oameni este o anume maniera de a face fata stresului vietii. Pacientii cu melanom faceau fata tinandu-si sentimentele ascunse. Ei nu si-au exprimat niciodata furia si rare ori au experimentat tristetea. Ei au mentinut o fatada de oameni mereu placuti, linistiti chiar si in cele mai dureroase circumstante. Ei s-au straduit din rasputeri sa le faca pe plac oamenilor pe care ii iubeau, sa faca pe plac figurilor de autoritate si chiar sa faca pe plac strainilor.”
Un alt specialist, Dr, Gabor Mate, foarte cunoscut astazi pentru studiile sale in domeniul adictiei spune ceva similar: „Cand iti blochezi o emotie, iti influentezi sistemul imunitar si sistemul nervos. Deci, reprimarea unei emotii, care este o strategie de supravietuire, devine o sursa de suferinta psihologica mai tarziu.” Iti recomandam si: Adevarul socant despre dependenta!
In ceea ce priveste cancerul, Temoshok a dezvoltat o serie de studii stiintifice pentru a explora Tipologia C si patternurile de comportament asociate acestei tipologii si a gasit o corelare directa intre aparitia cancerului si factori emotionali. Sigur ca exista mult mai multi factori de risc pentru cancer, dar ceea ce este interesant este ca Dr. Temoshok a descoperit si o relatie profunda intre riscul de imbolnavire si strategia comportamentala de a reprima emotii.
Tipul C este fapt o versiune patologica a unui mecanism pe care multi dintre noi il avem - depindem de ceilalti, ne negam sentimentele si vrem sa ne conformam standardelor sociale. „Dar studiul meu asupra pacientilor cu melanom m-a condus la dovezi convingatoare ca sanatatea noastra fizica este compromisa atunci cand ne reprimam nevoile si sentimentele pentru a le face pe plac celorlalti. Am gasit dovezi ca acest stil comportamental ne slabeste incet, incet sistemul imunitar si ne lasa mult mai vulnerabili in fata cancerului si dezvoltarii sale”, explica Dr. Lydia Temoshok.
Citeste mai departe pentru a afla trasaturile comune ale pacientilor Tip C >>>
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural