IN ACEST ARTICOL:
Brene Brown spune ca, pentru a ne debarasa de rusine, pentru a ne recapata sinele nostru frumos si cald, avem nevoie sa ne deschidem catre cineva apropiat si de incredere si sa ne spunem povestea. Fiindca rusinea, odata ce e dezvaluita, se topeste asemenea unui cub de gheata la lumina soarelui.

Povestea noastra spusa cuiva drag si apropiat ne elibereaza de rusine

Brene Brown spune ca, pentru a ne debarasa de rusine, pentru a ne recapata sinele nostru frumos si cald, avem nevoie sa ne deschidem catre cineva apropiat si de incredere si sa ne spunem povestea. Fiindca rusinea, odata ce e dezvaluita, se topeste asemenea unui cub de gheata la lumina soarelui. Rusinii nu ii place lumina, ea are nevoie de secret si de intuneric ca sa creasca.

Foto: Apl56 / Shutterstock

Astfel, atunci cand ne spunem povestea, noi ne simtim intelesi si acceptati si, dintr-o data, ceea ce traim pare mult mai usor de gestionat. Dintr-o data, stim ce avem de facut. Fiindca, asa cum scrie unul din cei mai cunoscuti specialisti in neurostiinta, Dr. Dan Siegel, atunci cand ne spunem povestea, ambele emisfere ale creierului sunt activate la maxim: si cea stanga, care guverneaza rationalul, si cea dreapta, care are in grija emotionalul. Astfel, cand cineva ne asculta povestea, creierul nostru integreaza experienta de viata povestita si asa are loc vindecarea.

O conversatie vindecatoare

Revenind la situatia din inceputul acestui articol, pentru a scapa de rusinea ca relatiile de familie nu sunt intotdeauna perfecte, un scenariu al continuarii conversatiei ar putea fi urmatorul.Tatal recunoaste ca ii e jena ca si-a trimis copiii sa se uite televizor. Doar ca a facut asta pentru ca uneori nu se simte capabil sa aiba grija de copii, nu stie cum sa ii roage sa faca ceva, iar ei sa il asculte. Spune cu tristete ca se simte incompetent punand copiii in fata ecranelor. Apoi, le povesteste prietenilor si de cearta dintre el si sotia lui care s-a petrecut chiar inainte de a veni ei. Prietenul lor ii valideaza ceea ce simte, spunand ca asa e, weekendurile pot fi foarte grele. Ca uneori timpul petrecut impreuna nu e numai lapte si miere. Apoi, cu o fraza care parca diminueaza sentimentul de rusine al gazdelor, prietenul spune ca si ei au certurile lor de weekend, in timp ce se uita cu drag catre sotia lui.

(Aceasta confesiune venita din partea familiei musafir, cum ca si ei se cearta, ridica o mare parte din rusinea celor din familia gazda. Atunci cand si altcineva spune ca are aceleasi probleme ca tine, aceleasi dileme nerezolvate, nu te mai simti atat de singur si neadecvat. Nu te mai simti defect.)

Cuplul gazda isi arata uimirea ca si prietenii lor se cearta, fiindca mereu par ca au totul sub control. Musafirii atunci le povestesc despre cearta din acea dimineata, cand s-au ciondanit de la cine pune laptele in figider. Ea mereu il lasa pe masa si se strica. El s-a saturat sa il puna de atatia ani inapoi. El spune ca pare ceva atat de marunt, dar ca e mai profund de atat. Apoi povesteste cum s-a enervat si a luat-o personal. Cum simte ca ea ca nu il vede, dupa cate ori i-a spus ca il deranjeaza laptele lasat afara din frigider.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri