Iti propunem 3 strategii pentru depasirea blocajelor mentale
Nu ne eliberam evitand ci traversand. – Cesare Pavese
3 tehnici pentru depasirea unui blocaj mental
1. Depasirea unui blocaj mental: Metoda recompensei
Daca in trecut am avut de-a face cu experiente urate, creierul nostru va face totul pentru a evita repetarea acelei experiente. Si daca e necesar, ne blocheaza atunci cand considera ca s-ar putea repeta. Asa e natura noastra. Daca ne-am fript odata, creierul vrea sa se asigure ca nu o vom face din nou. Dar unele dintre obiectivele noastre presupun sa ne infruntam aceste probe de foc.
Una dintre metodele cele mai eficiente prin care putem sa depasim blocajele mentale este sa ne auto-educam din nou creierul. Putem sa il invatam sa asocieze acea activitate care ne sperie, cu emotii pozitive. Sa presupunem ca ai un blocaj in ceea ce priveste vorbitul in public. In practica, trebuie sa iti dai o mica recompensa pentru momentele cand faci progrese. De exemplu:
- Repeta cu voce tare discursul tau singur - si apoi iti iei recompensa.
- Spune discursl tau in fata unei persoane in care te increzi - si iti iei alta recompensa.
- Vorbeste in fata a 4-5 amici – Iti iei o noua recompensa.
- Tine in final discursul. – Si ia-ti o mega recompensa.
2. Depasirea unui blocaj mental: Acceptarea dificultatii
A doua cea mai comuna cauza a blocajelor mentale este inexperienta. Nu stim bine ce sa facem pentru a ne atinge obiectivul si ne blocam. Sa asimilam noi competente poate fi de asemenea obositor, iar reactia noastra naturala este aceea de a cauta excesiv tot felul de lucruri care ne distrag atentia si care ne dau o placere imediata.
In acest caz, cea mai buna metoda prin care putem sa depasim blocajul este aceea de a accepta dificultatea. Daca o accepti, o crapatura minuscula incepe sa se iveasca in blocajul tau mental si apoi vei observa ca vei reusi sa ramai mult mai focusat asupra problemei tale. Sa cedezi tuturor formelor de distragere catre care te atrage creierul ca sa te protejeze, este gestul care te impiedica de fapt sa iti desfasori activitatea.
3. Depasirea unui blocaj mental: Scrisul liber
Cand neincrederea in noi insine ne face sa avem blocaje, ajuta enorm sa punem pe hartie tot, absolut tot ce ne face frica si tot ce ne-a ranit.
Tehnica scrisului liber este una dintre cele mai eficiente si cunoscute:
- Ia o foaie de hartie sau deschide un pagina de Word pe calculator; pune-ti un cronometru de 7 minute. Incepi si scrie fara sa te opresti. Scrie tot ce iti trece prin minte: scrie despre de ce crezi ca esti blocat, cum te simti in acel moment si daca crezi ca vei reusi sa ajungi la obiectivul tau. Important este sa continui sa scrii pentru 7 minute, fara oprire.
Acest lucru te ajuta sa te descarci si sa observi din exterior fricile tale cu privire la acea situatie. Intotdeauna, atunci cand aducem in constient aspecte ale subconstientului, reusim sa facem cei mai importanti pasi in directia depasirii unui blocaj. Cand privim realitatea in fata reusim sa stim in sfrasit ce avem de facut si sa luam decizii asumate si mature.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri