19 Aprilie 2017 publicat în Psihologie 27 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Desi ii constientizam beneficiile, cultivarea stimei de sine nu este intotdeauna atat de usoara pe cat ne-am dori. Guy Winch, un psiholog cu o experienta de 20 de ani in lucrul cu diversi pacienti, ne dezvaluie 5 metode prin care ne putem cultiva o stima de sine inalta:

4. Inlocuieste critica de sine cu autocompasiune.

Foto: pathdoc /Shutterstock

Nu-ti da cu pumnii in cap cand esti deja la pamant. Din pacate, de cele mai multe ori tocmai acest lucru il facem. Cand stima noastra de sine este scazuta, avem tendinta de a ne face si mai mult rau adaugand in plus si critica de sine. Psihologul Guy Winch ne recomanda insa sa inlocuim critica de sine cu autocompasiunea. Ori de cate ori simti ca debuteaza monologul interior prin care te critici, intreaba-te daca ai spune toate aceste lucruri unui prieten apropiat daca s-ar afla in aceeasi situatie ca tine. Probabil ca nu, nu-i asa?

Avem tendinta de a fi mai plini de compasiune fata de prieteni decat fata de noi insine, asa ca gandeste-te de doua ori inainte de a incepe sa te critici. In loc sa iti deteriorezi stima de sine prin ganduri critice, ajut-o sa se consolideze.

5. Adu-ti aminte de adevarata ta valoare.

Atunci cand increderea si stima ta de sine au avut de suferit, Winch ne recomanda urmatorul exercitiu pentru a le revitaliza: acela de a face o lista cu calitatile tale care sunt semnificative in contextul respectiv.

Spre exemplu, daca esti respins de o persoana cu care te-ai intalnit de cateva ori, fa o lista cu acele calitati care fac din tine un bun partener, precum loialitatea sau disponibilitatea emotionala. Daca nu ai obtinut promovarea pe care ti-o doreai la munca, noteaza pe o foaie de hartie acele calitati care te fac sa fii un angajat valoros (esti responsabil, de incredere etc).

Apoi, alege o calitate de pe lista ta si scrie un paragraf sau doua in care sa specifici de ce calitatea respectiva este valoroasa si de ce are potentialul de a fi apreciata de alti oameni in viitor. Fa acest exercitiu in fiecare zi timp de o saptamana sau ori de cate ori stima ta de sine trebuie incurajata.

Construirea unei stime de sine puternice si sanatoase nu este usoara si nici nu vine de la sine. Ea cere munca, ceva exercitiu, insa daca reusesti sa o faci intr-un mod corect, vei constata ca beneficiile eforturilor tale sunt enorme, conchide psihologul Guy Winch. Vei reusi sa dezvolti obiceiuri emotionale mai sanatoase si sa iti revii mult mai usor atunci cand suferi un esec.

Sursa: ideas.ted.com

Foto homepage: Photographee.eu /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri