IN ACEST ARTICOL:
Statistic vorbind, generatiile anterioare experimentau mai des starea de fericire decat generatia actuala, asta deoarece parintii sau bunicii nostri obisnuiau sa-si concentreze toata atentia pe momentul prezent, rareori proiectandu-si viata in viitor.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, oamenii sunt tot mai nefericiti deoarece proiecteaza orice actiune pe care o intreprind intr-un scenariu al viitorului, iar cele mai afectate dimensiuni sunt relatiile sau viata sentimentala.

“Parintii sau bunicii nostri se gandeau mai rar la viitor, deoarece nici prognoza acestuia nu era una radicala. stiau ca tot ceea ce fac acum, o sa faca si maine, si poimaine, si tot asa. Acestia nu se casatoreau dependent de un proiect de viitor, pe care si-l construiau in cuplu, cum ar fi casa, masina, economiile etc, ci in functie de alte criterii: dorinta de a-si intemeia o familie, dorinta de a avea mostenitori etc. Neavand grija accentuata pe care o avem noi pentru aceste probleme materiale, viata lor era mult mai relaxata si axata pe nevoile imediate.

Noi ne-am antrenat mintea sa isi puna fara incetare intrebari despre viitor, cum ar fi: "Oare o sa-mi cumpar vreodata casa mea?", "Oare ma va lua daca nu am masina?", "Oare o sa ma iubeasca tot asa de mult daca imi pierd locul de munca si raman fara bani?" Automat, ignoram prezentul si, paradoxal, nu vom ajunge niciodata sa ne satisfacem viitorul, daca nu avem grija de prezent. Pana la urma, viitorul trece prin prezent, iar daca prezentul este distorsionat, automat si efectele viitorului vor fi distorsionate. Viitorul este doar o plasmuire a imaginatiei noastre”, explica psihologul Andra Tanasescu (foto).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Totul despre Legea Atracției - Schimbă-ți gândurile, iar viața ta se va schimba! Rugăciune pentru luminarea minții copilului - Ghid complet pentru părinți Cele 3 zodii independente care au învățat că cel mai bine e să nu se bazeze pe nimeni

Reconfigurarea tiparului mental, in 3 pasi

Foto: Wilm Ihlenfeld /Shutterstock

Specialistul este de parere ca daca ne “capturam” mintea un timp indelungat in proiectii ale viitorului, se vor instala stari daunatoare pentru sanatatea noastra, precum anxietatea si depresia. Tiparul nostru mental axat pe actiuni din viitor poate fi redefinit daca vom urma zilnic 3 pasi simpli.

1. Fii constient de gandurile tale!

“Observa in mod activ gandurile tale si directiile incotro se indreapta: se duc in trecut ori in viitor, retraind trecutul sau construind un viitor fictiv? Observa tiparul pe care il urmeaza si cauta, in mod constient, sa le aduci mereu in prezent. Muta-ti atentia din planul mental catre planul senzorial. Ce ai in jurul tau? Ce vezi? Ce auzi? Ce simti? Conecteaza-te la simturile tale si revino aici si acum”, explica psihologul.

La IFA 2024, HONOR revoluționează soluțiile mobile AI cu noul PC echipat cu Snapdragon, agent AI integrat și detectare AI a deepfake-urilor Ce înseamnă Halloween: De la sărbătoare păgână la motiv de distracție Cum știi că a venit momentul să închizi definitiv un capitol din viața ta

2. Respira

“Concentreaza-ti toata atentia pe respiratie. De ce? Deoarece respiratia nu are trecut sau viitor, ea se petrece aici si acum. Observa-i ritmul, cat de profund respiri, viteza cu care respiri, mai rapid sau mai lent. Focuseaza-te cateva clipe pe respiratie. Apoi, viitorul mai poate astepta!”, ne sfatuieste psihologul.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri