5. Jamais Vu
„Nemaivazut” - in limba franceza. Descrie un eveniment familiar pe care insa nu il recunoastem si fata de care nu avem nicio conexiune. Este practic opusul senzatiei de déjà vu. Chiar daca stii rational ca ai trecut printr-o experienta similara, noua experienta o traiesti ca si cand ar fi complet noua. Se poate sa nu recunosti o persoana, un cuvant sau un loc pe care ar trebui sa le stii. Exista experimente unde participantilor li s-a cerut sa scrie un cuvant de atatea ori in cat in final au inceput sa se indoiasca daca este cu adevarat un cuvant cu sens.
Jamais vu poate sa fie un simptom pentru oboseala.
6. Presque Vu
Presque vu inseamna aproape vazut si descrie experiente foarte rare cum ar fi epifaniile. Aceasta senzatie poate sa fie foarte tulburatoare pentru cei ce o experimenteaza.
7. L’esprit de l’Escalier
Cu totii am trait aceasta senzatie! Este atunci cand ideea de a da replica aceea inteligenta vine dupa ce un eveniment a avut loc. Exista si in limba germana o expresie pentru aceasta stare mentala, ii putem spune si asa: treppenwitz. Fenomenul mental este asociat de obicei si de un sentiment de regret ca nu ne-am gandit la riposta ideala la momentul potrivit.
Foto: Berli Mike/ Flickr
8. Deziluzia Capgras
Acesta este un fenomen este extrem de ciudat si semnifica senzatia pe care cineva o are ca un impostor ar fi inlocuit un membru al familiei sau un prieten apropiat. Aceasta este cel mai comun fata de persoanele cu schizofrenie dar poate aparea si in cazul altor conditii psihologice. Capgras Delusion poate sa cauzeze multa confuzie si sentimente negative. S-a intamplat ca oamenii sa inceapa sa creada ca extraterestrii au furat si apoi au inlocuit persoane cu alti indivizi in corpuri identice. Oamenii care trec prin astfel de fenomene mentale nu mai au incredere in nimeni si traiesc cu o stare constanta de frica.
9. Deziluzia Fregoli
Aceasta conditie a fost denumita asa dupa actorul italian Leopoldo Fregoli, care era recunoscut pentru capacitatea lui de a-si schimba infatisarea cu foarte mare repeziciune, de la un moment la altul.
Deziluzia Fregoli este o conditie rara si este asociata cu paranoia. A fost pentru prima data descrisa datorita cazului unei tinere de 27 de ani credea ca doi actori pe care ii vedea adesea la teatru o persecutau. Credea ca acestia iau forma altor oameni pe care ea ii cunostea pentru a o urmari si persecuta.
Este o stare mentala ascoiata cu paranoia.
10. Prosopagnosia
Aceasta stare mentala este o afectiune neurologica care semnifica cum unii oameni nu mai reusesc sa recunoasca oameni sau obiecte foarte familiare lor. Aceasta conditie a fost descrisa de catre Oliver Sacks in cartea sa „Barbatul care si-a confundat sotia cu o palarie.” Puteti citi despre acest caz neurologic povestit de Dr. Sacks aici.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri