3 August 2017 publicat în Psihologie 5 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Prima iubire a unui adolescent poate trece de la cel mai frumos lucru care i se poate intampla in aceasta viata la cea mai mare drama din viata lui (si viceversa) daca nu va sti sa isi gestioneze foarte bine emotiile si sentimentele.

5. Autoevaluari interesante intre adolescenti.

“Pe la 13-14 ani, baietii tind sa se laude cu numarul de cuceriri: Eu am avut deja trei prietene. Cum se poate asta, ne intrebam noi de la noi? E simplu, pentru ei o apropiere verbala, o prezenta fizica, o privire mai lunga poate lasa impresia ca a fost prietena lui. Pentru ei, perioada de 1-2 saptamani in care incearca sa se cunoasca deja e marea iubire. Atat de simpla si frumoasa e prima dragoste. in fapt, este cea mai inocenta forma de iubire si este recomandabil sa ii incurajam in aceasta directie, sa iubeasca neofensiv, fara suferinta. ii vom ajuta, astfel, sa creasca sanatosi, fara traume si sa-si gestioneze corect sentimentele si emotiile”, considera psihologul.

6. Intalniri saptamanale cu aceeasi persoana.

“Aceste relatii se intind pana la 2-3 luni chiar si la 14-15 ani. De regula, fac programe impreuna, ies la un film, sport, in parc, se rezuma la intalniri de cateva ore pe saptamana. Intimitatea este descoperita tot atunci, aceste iesiri nu sunt periculoase pentru ei. in perioada 17-22 de ani, incep relatiile serioase, de iubire intense, iar daca in toata perioada anterioara am avut grija sa nu dezvolte repulsie fata de iubire, fata de a nutri sentimente, atunci va fi invatat sa isi gestioneze emotiile si sentimente astfel incat sa nu sufere sau sa fie dezamagit de actiunile celor din jur”, spune Lenke Iuhos, specialist in psihologia adolescentilor.

Sfaturi pentru parinti de la psiholog: Dragilor, lasati-i sa iubeasca asa cum stiu ei, lasati-i sa descopere latura frumoasa a dragostei!

“Chiar daca vor mai suferi, nu va temeti, dragi parinti! si suferinta face parte din iubire, dar suferinta te face mai puternic, te invata sa nu mai repeti greselile trecutului! Aveti incredere in copilul vostru. Doar atunci va veni si el cu incredere sa discutati despre problemele de mare iubire. Apoi, puteti povesti mult mai usor despre unele experiente personale, care sa atraga atentia spre pericol, dar sa alegeti si acele povesti care dau valoare iubirii. Nu in ultimul rand, dragi parinti, trebuie sa recunoasteti ca lumea s-a schimbat de cand ati avut voi prima dragoste adolescentina. Fiti recunoscatori ca aveti un copil care vine si vorbeste, aduce prietenul/prietena acasa. Lasati sa iubeasca asa cu imaturitatea lui!”, conchide Lenke Iuhos, specialist in psihologia adolescentilor.

*Informatii prezentate de psiholog Lenke Iuhos, specialist in psihologia adolescentilor (www. psylen.ro)


Foto: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri