2. Scad credibilitatea.
“Atunci cand vedem un mesaj venind de la persoane pe care le cunoastem si stim ca in realitate gandesc sau actioneaza diferit fata de ceea ce scriu, efectul acestor citate inspirationale este de a le scadea credibilitatea. Sa luam de exemplu o persoana care in scris promoveaza un regim alimentar sanatos. Pentru cei care nu cunosc acea persoana, poate fi inspirational. Insa, cineva care cunoaste realitatea, sa zicem ca de fapt mananca 2 din 3 mese la fast food, atunci orice efect pozitiv pe care l-ar putea avea se anuleaza in mintea celui care citeste. La fel se poate intampla si in alte situatii. Isi construiesc o imagine pe care ceilalti ajung sa o perceapa ca fiind cea adevarata, insa in momentul in care se intalnesc fata in fata realizeaza ca stau de vorba cu o persoana total diferita. Aceasta poate actiona ca o piedica in planul personal, in situatiile in care cauta sa cunoasca pe cineva, sa formeze relatii, cat si in plan profesional. Postarea unor texte care transmit un tip de mesaj ce intra in conflict cu ceea ce este persoana in realitate duce la pierderea increderii clientilor (sau a cititorilor) in serviciile pe care le ofera acea persoana”, declara psihologul.
3. Creeaza „dependenta”.
“Tot mai multe persoane isi incep ziua incurajandu-se pe ei insisi cu ajutorul acestor citate motivationale, deoarece au ajuns sa depinda de ele. Nu este nimic rau in a cauta si a te incarca in interior folosind ceva din exterior, insa atunci cand sursa a tot ce facem este ceva din afara noastra, riscam sa pierdem contactul cu noi si cu adevarata noastra esenta, cu dorintele noastre. Atunci cand motivatia si energia vin doar din afara, atunci inseamna ca depindem de ele pentru a putea functiona. Ori, daca gasim si activam aceste resurse necesare din interiorul nostru, le avem mereu la indemana si suntem mereu pregatiti pentru a face pasii necesari catre telul nostru”, conchide psihologul Andra Tanasescu.
* Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.
Foto homepage: Julia Karo /Shuttterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate