IN ACEST ARTICOL:
Cand efervescenta energiilor erotice se mai linisteste, abia atunci cei doi au posibilitatea sa se vada asa cum sunt in realitate si atunci este momentul marii decizii: continua impreuna sau separat?

Unele persoane isi exprima mai greu sentimentele

De asemenea, exista cupluri in care numai unul dintre parteneri isi exprima in mod constant sentimentele, fara a primi un raspuns pe care sa-l inteleaga ca dovada de iubire de la celalalt. Dupa o anumita perioada de timp, mai scurta sau mai lunga, in functie de fiecare, acea persoana va avea senzatia ca investitia ei sentimentala nu are nici un sens, ca se pierde in gol. Asteptand de fiecare data un raspuns care intarzie sa vina, apare o stare de insatisfactie care se transforma adesea in depresie pentru persoana in cauza si care, de cele mai multe ori, duce la rupturi.

“Cu siguranta ca nu este indicat sa cadem in extreme si sa-l sufocam pe celalalt cu “atentia” noastra. Este bine ca fiecare dintre parteneri sa aiba suficient spatiu pentru a fi el insusi si a impartasi iubirea atunci cand si cum simte s-o faca. E bine sa-i lasam timp si spatiu sa vina si el/ea spre noi cu gesturile de afectiune pe care le dorim si de care avem nevoie. Iubirea incepe in pasi de tango, unul dintre parteneri initiaza, celalalt primeste, apoi initiaza la randul sau. Exista tendinta ca noi sa asteptam de la partenerii nostri de viata mai multe dovezi de iubire, mai multa afectiune, intelegere, sinceritate, respect, apreciere decat suntem noi capabili sa oferim”, afirma psihologul.

Oamenii isi manifesta iubirea in moduri diferite

Inconstient, ceea ce oferim este ceea ce ne-am dori sa ni se ofere, dar este posibil sa fie intr-o doza mai mica decat cea pe care o cerem. E bine sa ne amintim ca celalalt este posibil sa-si manifeste iubirea intr-un mod diferit fata de al nostru si ca, in aceste cazuri, este foarte importanta comunicarea sincera si deschisa.

“Odata cu trecerea timpului, dinamica unui cuplu se modifica, partenerii pot stabili alte ritualuri de tandrete si afectiune, pentru a-si comunica dragostea, insa este important sa o faca. Abia atunci cand iubirea ne face sa ne transformam pe noi insine in bine, atunci cand putem oferi celuilalt un suflet curat, abia atunci relatia de cuplu atinge deplinatatea ei, pentru ca bucuria pe care o aducem celuilalt se va reflecta in noi si ne vom bucura impreuna cu el”, conchide expertul.

** Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri i traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

Foto homepage: Federico Marsicano /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri