Specialistul afirma ca abuz emotional comite acea persoana care nu are o empatie suficienta cu emotiile celuilalt. Cel care raneste nu constientizeaza ce simte cealalta parte.
Cel care abuzeaza isi alege bine... “victima”
De regula, persoanele care au predispozitie mai mare catre a abuza emotional (deci care au fost si ei abuzati emotional in copilarie) isi aleg foarte bine partenerul de cuplu, deoarece vor sa detina mereu controlul. “Victima” va fi o persoana vulnerabila, care seamana cu eul lui din copilarie, din tinerete, isi va alege o persoana care isi exteriorizeaza des defectele astfel incat sa gaseasca mereu motive de nemultumire.
“Aceste perioade de abuz sunt ciclice, deoarece abuzatorul nu va adopta acest tip de comportament non stop. Va trece printr-o perioada intensa in care-si va abuza partenerul, apoi se va potoli si totul va deveni la normal, apoi va mai continua o noua serie de abuzuri emotionale. Va sti mereu cand sa se opreasca astfel incat sa nu depaseasca o limita a suportabilului, va relua o perioada de calmitate, iar apoi isi va continua tirul de insulte asupra partenerului. Pentru ca nu a dus niciodata abuzul la extrem, partenerul are tendinta de a ierta sistematic aceste crize in cuplu, va acorda de fiecare data o noua sansa, iar suferinta se va amplifica de la an la an”, mentioneaza psihologul Lenke Iuhos.
Cum sa crestem copiii sa nu devina adulti abuzati?
Intrucat patternul comportamental al celui care abuzeaza se dezvolta inca din copilarie, psihologul Lenke Iuhos ne ofera cateva sfaturi despre cum sa ne crestem copiii astfel incat sa nu devina adulti abuzati.
1. Un copil crescut puternic este copilul crescut cu sentimentul de valoare personala.
“Daca vom creste un copil puternic, acesta se va simtii un om iubit pentru ceea ce este el cu valorile si defectele lui. Nu va fi valoros pentru ca ia note bune la scoala sau pentru ca isi asculta parintii, ci va avea incredere in el in orice face. In momentul in care copilul creste, caldura iubirii neconditionate, care nu exclude disciplina, invatarea, exersarea unor activitati de viata, acesta devine empatic, iubitor, atent la valorile lui si ale celor din jur. Un copil puternic, daca va fi atacat la valorile sale personale, nu se va lasa jignit, devalorizat sau umilit. El isi va proteja valoarea singur, caci stie ca in departare e respectat si iubit”, explica psihologul.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară