Ai tendinta de a uita de tine in relatii?
Multi indivizi tind sa uite de ei in relatie, mai ales atunci cand totul functioneaza perfect. inceteaza sa isi mai contacteze prietenii, isi neglijeaza angajamentele sociale, nu se mai vad cu colegii si se concentreaza aproape in totalitate pe partener.
“Acest fapt este firesc, cu totii procedam asa la un anumit nivel, dar nu este cazul sa ajungem la extrem. Relatiile afective trebuie sa iti completeze viata personala, nu sa o inlocuiasca. intr-o relatie trebuie sa continui sa fii tu insuti, cu propriile interese, dorinte, valori si activitati. Deci, atunci cand te implici intr-o relatie, nu trebuie sa asculti doar muzica pe care partenerul o asculta, sa vezi doar filmele care ii plac ei/lui, sa postezi doar fotografii cu el/ea pe retelele de socializare, etc.. Daca totul este despre partener in aceasta relatie, vei incepe sa te simti sufocat/a si, in aceasta situatie, lucrurile se inrautatesc”, este de parere sexologul Gabriela Marin.
Iti este teama de singuratate?
Cateodata ne implicam in relatii cu persoane nepotrivite doar pentru ca nu vrem sa fim singuri. Cu timpul, acest motiv va cauza deteriorarea relatiei si, eventual, infidelitate. Daca ai tendinta de a intra intr-o noua relatie inainte de a trece peste cea dinainte, poate este cazul sa petreci ceva timp de calitate cu tine insuti, sa te redescoperi, sa inveti sa te bazezi si pe prieteni pentru sprijin emotional si sa constientizezi incotro vrei sa se indrepte relatiile tale amoroase.
“Acest lucru poate sa para riscant si dificil, mai ales daca traiesti cu teama de a ramane singur pentru totdeauna. iti garantez, insa, ca tocmai increderea si cunoasterea de sine pe care le capeti ca om singur si independent te vor face foarte atractiv pentru potentiali parteneri care doresc sa te iubeasca asa cum esti. Singur acum, nu inseamna singur pentru totdeauna”, explica psihologul.
Depasirea situatiei
“Din nou, cel mai important lucru de stiut dupa ce ai fost inselat sau inselata este ca nu a fost vina ta. Nimic din ce ai facut sau nu ai facut nu a cauzat asta. si este in regula sa simti furie si alte sentimente dureroase. De fapt, este firesc sa experimentezi tot soiul de emotii, deci nu te ingrijora, asta face parte din procesul de vindecare emotionala. in loc sa te ingrijorezi, vorbeste cu prietenii si/sau psihoterapeutul tau despre ceea ce simti, pentru a depasi aceasta trauma emotionala pe care tocmai ai trait-o”, conchide sexologul Gabriela Marin.
Foto homepage: Kamil Macniak /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară