5. ASA NU: Sa consideri ca terapeutul tau este cel pe care-l poti suna la orice ora din zi si din noapte si sa-i povestesti ore intregi diverse lucruri.
ASA DA: “Conversatia la telefon inseamna pentru terapeutul meu timp, energie si informatie, deci inseamna terapie, respectiv munceste in afara orelor de program. Aleg sa respect acest lucru si sa nu abuzez!“ Sigur ca o poti face, dar doar daca terapeutul tau considera ca te ajuta acest lucru in procesul schimbarii si-ti precizeaza el clar ca-l poti suna la orice ora!
6. ASA NU: Sa ceri o sedinta de hipnoza pentru a uita totul, fara sa iei in calcul ca uiti si lectia care vine la pachet cu experienta.
ASA DA: “Renunt sa fug de situatiile problematice, renunt sa le neg si caut sa invat sa fac fata neplacerilor si sa dezvolt noi abilitati!” Rolul hipnozei este sa elibereze tensiuni, sa rescrie interpretarea mentala a evenimentelor si sa relaxeze reactia emotionala, nu sa te transforme intr-o leguma!
7. AsA NU: Sa ceri o sedinta de hipnoza si sa spui ca nu e asa cum te asteptai si sa negi toate efectele ei din acesta cauza, fara sa te intrebi pe ce iti bazai asteptarile daca nu ai mai facut niciodata pana atunci hipnoza (cel putin una real terapeutica, nu de show prin cine stie ce “seminarii convingatoare”).
ASA DA: “Accept ca orice interventie este diferita de la o persoana la alta, ca fiecare lucru necesita pasi, timp, exercitiu si ca “bagheta magica” nu este ceva ce apare din senin, ci este ceva ce se construieste!” Hipnoterapeutul tau este altceva decat persoana care se da in spectacol, te da pe spate si te transforma in ceea ce nu esti. El este persoana care-ti ghideaza cu mare grija emotiile, gandurile, experientele si pune in inconstientul tau semintele schimbarii pe termen lung, seminte care se potrivesc cu valorile tale cele mai curate si sanatoase!
8. ASA NU: Sa te joci de-a "criticul profesionist", cea mai periculoasa forma de abordare a vietii pentru cei din jurul lui, dar mai ales pentru el insusi. “Este o atitudine neconstructiva, chiar daunatoare, deoarece “criticul profesionist” pandeste din umbra psihologul, psihoterapeutul si orice fel de terapeut, asteptand momentul unei miscari sau unui comentariu pe care sa-l rastalmaceasca astfel incat sa-i confirme lui credinta ca toti sunt niste escroci. Aceasta nevoie vine din marea lui temere ca, de fapt, chiar el are nevoie de ghidajul unui specialist. Cu toate acestea, nu o va face deoarece ar trebui sa accepte tacit ca sistemul sau de valori este eronat”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural