ASA DA: “in loc sa caut ce nu merge, aleg sa-mi concentrez atentia pe ce exista, pe ce este functional, pe ce pot face eu cu asta, ce resurse pot utiliza, ce noi abilitati pot dezvolta si ce solutii gasesc!”. Terapeutul tau nu-si permite sa piarda timpul cu astfel de reactii stagnante pentru ca are langa el oameni care chiar vor sa faca ceva mai bun cu viata lor.
9. ASA NU: Sa ramai "spectatorul" care apreciaza doar ce nu-l scoate din zona de confort. “Acesta este persoana care urmareste evenimentele vietii si se astepta ca psihologul sa fie persoana care are datoria sa-i spuna doar ce vrea el sa auda. Daca ii arata cumva ca exista si alte perspective de gandire, daca-i arata cumva ca si el este om cu ganduri, emotii, viata, i se pare nelalocul lui. Pentru el, terapeutul este un fel de extraterestru robotizat care trebuie sa-i accepte toate minusurile, sa-l care in spate si eventual sa-l mai si laude pentru asta”, explica psihologul.
ASA DA: “Aleg sa ies din starea de confort data de lucrurile cunoscute, aleg sa raspund provocarilor vietii si sa beneficiez de cea mai buna formula pentru o viata sanatoasa mental, fizic si emotional!”. Terapeutul tau (orice abordare ar avea) nu este salvatorul tau neconditionat, este persoana care te poate ghida doar daca ceri si vrei cu adevarat sa faci o schimbare, conchide specialistul.
* Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Foto: wavebreakmedia /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural