Ce este pana la urma o relatie implinita?
Chiar daca perfectiunea este o utopie, putem vorbi totusi de relatii optime sau chiar relatii implinite. Acestea scot in evidenta echilibrul intre valorile, nevoile si dorintele noastre si alte partenerului nostru, chiar daca sistemele de valori sunt diferite.
“In situatia in care se gaseste echilibru intr-un sistem imperfect, si aici ma refer la sistemele diferite de raportare ale celor doi implicati intr-o relatie, atunci asteptarile si inevitabil dezamagirile devin inutile si ne castigam libertatea de a accepta sa convietuim in armonie. De aceea, este bine ca in relatiile in care intram sa incercam sa ne stabilim niste granite, atat personale cat si ale relatiei in sine, sa stabilim cat ne implicam in viata si trairile altora si cat ii lasam pe ceilalti sa se implice in viata si trairile noastre”, mentioneaza specialistul in relatii de cuplu.
Foto: Volodymyr Tverdokhlib /Shutterstock
Pentru ca suntem diferiti, avem nevoi diferite si modalitati diferite de a le implini, doar noi stim cu adevarat care este binele nostru, indiferent de ceea ce cred ceilalti in privinta asta. Poti alege sa traiesti permanent sub influenta celor din jur, plecandu-te ca o frunza in vant de la o clipa la alta in fata parerilor lor, traind astfel viata altora sau poti face o schimbare si poti incepe sa-ti traiesti propria viata cu cine, cum, cand si unde vrei tu si nu ceilalti.
“Relationare nu inseamna sa renunti la fericirea ta “de gura lumii”, ci sa poti sa impartasesti cu cei din jur propria ta implinire si bucurie, sa diferentiezi drepturile si necesitatile proprii de drepturile si necesitatile celorlalti. Intr-o relatie este important sa-ti amintesti sa te intrebi: “Cat de important este celalalt/a in viata mea?”, “Cat de important/a sunt eu in viata mea?”, “Cat imi permit sa fiu eu insumi/insami si cat ii permit celuilalt sa fie el/ea insusi/insasi?” si sa echilibrezi aceste lucruri pentru a simti multumire si implinire in viata ta”, conchide psihologul.
______________
* Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale, cat si de grup, si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Foto homepage: Alliance /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară