Sexualitatea - limbajul iubirii care aduce sanatatea in corp si linistea in minte si suflet
Apetitul sexual este dat de nivelul de estrogen din sange, iar atractia propriu-zisa, pe care o simtim fata de partener, este provocata in principal de trei neuro-transmitatori: adrenalina, dopamina si serotonina. Adrenalina face inima sa bata mai tare si pulsul sa creasca, de aici si “fluturasii din stomac”, dopamina si serotonina provoaca placerea.
“In timpul actului sexual, al unui sarut sau al unei atingeri, hipotalamusul secreta si neurohipofiza elibereaza vasopresina si oxitocina. Acesti hormoni sunt responsabili de mentinerea si dezvoltarea sentimentelor de dragoste, de aparitia placerii si influenteaza totodata fidelitatea unei persoane (in studiile efectuate pe animale, s-a observat ca acesti hormoni pot lega pe viata partenerii)", explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Foto: LightField Studios /Shutterstock
"Eliberarea de oxitocina constituie o explicatie a faptului ca unele persoane se indragostesc cu adevarat dupa ce fac dragoste cu partenerul, devenind mai intelegatori, mai permisivi si mai atenti la partile pozitive ale partenerului. Acest lucru se intampla deoarece din momentul in care dopamina incepe sa excite centrii specifici din creierul nostru, zonele care proceseaza emotiile negative si critica sociala negativa isi incetinesc actiunea pana la sistarea acesteia (fapt aratat de analiza tomografica a persoanelor indragostite)”.
Se pare ca sloganul “make love, not war” are semnificatii mult mai profunde si mai legate de sanatate, la propriu!
In timpul actului sexual, chiar si la o simpla atingere a partenerului, sunt eliberate in corpul fizic endomorfinele (“hormonii fericirii”). Acestea mentin dorinta, pasiunea si fericirea in cuplu.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară