Albert Ellis (1913- 2007) este una din personalitățile extraordinare ale psihologiei secolului XX, având o influență covârșitoare în psihoterapia modernă și în istoria psihoterapiei. Albert Ellis este unul din fondatorii psihoterapiei cognitiv-comportamentale și al terapiei rațional-emotivă și comportamentală. American de origine evreiască, Albert Ellis a scris peste o mie de articole de specialitate, a publicat 75 de cărți și a fondat Institutul Albert Ellis de psihoterapie din New York. Faceți cunoștință cu câteva dintre cele mai cunoscute citate și cuvinte ale acestui psiholog extraordinar:
19 citate de la Albert Ellis, o voce extraordinară a psihoterapiei moderne, care îți vor da de gândit
Captura YouTube)
Cei mai buni ani din viață sunt cei în care decizi că problemele sunt ale tale și nu dai vina pentru ele pe mama ta, pe ecologie, pe președinte etc, ci înțelegi că tu singur îți controlezi destinul.
Chiar și nedreptatea are aspectele sale bune. Îmi oferă provocarea de a fi pe cât de fericit pot într-o lume nedreaptă.
Individul matur emoțional trebuie să accepte în totalitate faptul că trăim într-o lume a probabilitaților și a posibilităților, unde nu există și probabil nu va exista niciodată nicio certitudine absolută și ar trebui să înțeleagă că o lume nesigură, bazată pe probabilitați, nu este deloc un lucru îngrozitor.
Nu putem schimba trecutul asa ca putem schimba modul in care oamenii gandesc, simt si se comporta astazi, in prezent.
Viața este într-adevăr dificilă, într-o bună parte din cauza adevăratelor dificultăți pe care trebuie să le depășim pentru a supraviețui, într-o bună parte din cauza dorinței noastre înnăscute de a face întotdeauna mai bine, de a depăși noi provocări, de a ne auto-actualiza. Fericirea este experimentată în mare parte prin strădania noastră de a atinge un țel, nu în a avea lucrurile obținute, deoarece este în natura noastră să ne dorim să mergem către următorul demers.
Prea mulți oameni nu conștientizează că nu evenimentele și circumstanțele exterioare sunt cele care creează fericirea; mai degrabă, percepția noastră asupra evenimentelor și a noi înșine este cea care va crea (sau necrea) emoții pozitive.
Nu ai niciodată nevoie cu adevărat de ceea ce îți dorești. Aceasta este cea mai importantă și completă cheie către serenitate.
Faptul că trebuie să excelăm la ceva sau la tot este doar în mintea noastră. Bineînțeles, ar fi bine să excelăm la majoritatea lucrurilor și recomandăm, într-adevăr, să încercăm și să facem tot ce putem. Dar realistic vorbind, ești îndreptățit să faci doar minimul pe care îl poți face pentru a supraviețui. Toate realizările tale sunt un bonus, ceva de care să te bucuri, nu ceva care trebuie în mod necesar. Nu trebuie să faci nimic să demonstrezi că meriți să exiști.
Multe lucruri pentru care ne panicam sunt “pericole” pe care le autocream și care există doar în imaginația noastră.
Marea problemă a multor terapii este aceea că te ajută să te simți mai bine, dar nu te fac mai bine. Trebuie să le susții cu acțiune, acțiune, acțiune.
Nu oamenii și lucrurile ne supăra, ci ne supărăm noi înșine crezând că ele ne pot supăra.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri