Cum ne afectează distorsiunile cognitive viața?
11. Învinuirea
Acest tip de distorsiune cognitivă este opusul personalizării. În loc să vadă totul ca pe vina să cum este în cazul personalizării, persoana pune vine pe ceilați sau altceva.
12. Argumentarea emoțională
A crede că sentimentele pe care le avem sunt chiar realitatea este o formă serioasă de distorsiune cognitivă. Dacă un om care gândește așa se simte speriat, crede că este în pericol real. Dacă acest om se cred prost, el crede că este adevărat. Acest tip de a gândi se poate manifesta ca gândire de tip obsesiv compulsiv. De exemplu, o persoană se poate simți murdară, chiar dacă a făcut dus de două ori în ultima oră.
13. A avea totdeauna dreptate
Acest mod de a gândi face ca o persoană să internalizeze opiniile sale ca fapte și nu reușește să ia în considerare sau gândurile, sentimentele și opiniile unei alte persoane. Această distorsiune cognitivă poate face să fie foarte dificil să ai relații sănătoase și pe termen lung.
14. Bias-ul favorabil ție
O persoană care folosește această distorsiune cognitivă atribuie toate evenimentele pozitive sieși iar pe cele negative le consideră ca fiind în afara controlului său. Acest pattern de gândire face ca o persoană să fie incapabilă să admită greșeli sau defecte pe care le are și să trăiască într-o realitate distorsionată, unde își permită să facă rau, fiindcă nu consideră că e vina sa.
15. Recompensa divină
În acest pattern de gândire, persoana crede că pentru sacrificiile sale va avea o recompensă de ordin divin. Oamenii cu acest tip de gândire au tendința de a pune emoțiile, sentimentele și interesele lor de-o parte în speranța că vor fi recompensați pentru lipsa lor de egoism, dar pot deveni furioși și triști dacă recompensa nu apare.
16. Eroarea Schimbării
Aceasta distorsiune cognitivă ne face sa credem ca ceilalți oameni ar trebui sa își schimbe comportamentul pentru ca noi sa fim fericiți. Acest mod de a gândi este de obicei considerat a fi egoistș pentru ca impune ca alți oameni sa își schimbe programul ca sa se plieze după cel care operează în baza acestei distorsiuni, sau ca partenerul/a de viață să nu își poarte tricoul favorit ca sa facă pe plac persoanei care trăiește în baza acestei distorsiuni cognitive.
17. Eroarea dreptății
Această distorsiune cognitivă asumă că lucrurile trebuie să fie catalogate în baza dreptății, când de fapt viața adesea nu funcționează așa. Cei care operează în baza acestei distorsiuni se simt îndreptățiți fiindcă sunt convinși că ei știu ce e drept, chiar dacă alți oameni nu sunt de acord. Un exemplu al acestei capcane este să înșeli atunci când ai fost înșelat.
18. Eroarea controlului
Cineva care vede lumea în acest fel are tendința de a se învinovăți pentru evenimente care sunt în afara controlului său, cum ar fi fericirea sau comportamentul altcuiva.
19. Distorsiune cognitivă - Prevestirea
Un om cu acest tip de distorsiune cognitiva are tendința de a proiecta viitorul si de cele mai multe ori își închipuie mereu un deznodământ negativ. O astfel de gândire ne face sa ne închipuim ca lucrurile vor lua o turnura negativa. Înaintea unui concert, acest om va spune – „Pur si simplu cred ca biletele se vor vinde pana ajungem noi acolo.”
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice