De ce se comportă așa un vampir emoțional?
Comportamentul vampirilor emoționali este adesea determinat de un mediu familial disfuncțional, de o copilărie punctată de abuzuri psihice și/sau fizice. Sunt persoane cu o stimă de sine foarte scăzută. Uneori personalitatea lor poate fi influențată și de un dezechilibru chimic al organismului.
Foto: rdrgraphe /Shutterstock
“Atitudinea distructivă a acestora, încercările frecvente de a-i discredita pe ceilalți și a le scoate în evidență greșelile, eșecurile, defectele nu sunt decât încercări ale acestora de a se simți mai bine cu privire la propria persoană, de a evita confruntarea cu propriile lor greșeli și defecte pe care nu le pot accepta ca firești în viața lor. Comportamentul vampirilor emoționali reprezintă o încercare iluzorie de a-și ascunde temerile, nesiguranța, propria anxietate, de a parea altceva decât sunt”, declară psihologul.
Cum ne protejăm de un vampir emoțional?
Cu siguranță, ne putem proteja de aceste persoane, stabilind anumite granițe, nonverbale și verbale, după caz: întreruperea contactului vizual, încrucișarea brațelor, schimbarea poziției față în față, începerea unei alte activități, ieșirea din camera/spațiul respectiv, închiderea telefonului, messengerului, etc. după ce anunți în prealabil că nu mai ai timp și că ești solicitat în altă parte.
“Înțelegem, acceptăm ceea ce sunt aceste persoane, oferim iubire pentru că este lucrul de care are cea mai mare nevoie un vampir emoțional, însă fără a ne lăsa manipulați, fără a tolera comportamentul distructiv atât pentru noi cât și pentru ei. Cu toții întâlnim uneori în viața noastră vampiri emoționali, însă, atunci când reușim să le oferim iubirea noastră de la o distanță sănătoasă, reușim să atragem și, mai ales, să lăsăm loc în viața noastră genului de persoane pe care ni le dorim și cu care ne simtim bine în mod real”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.
* Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 7 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială.
Foto homepage: Vladyslav Starozhylov /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară