4. Narcisistul cere să fie adulat
Simplă atenție nu este suficientă pentru narcisiști. Persona lor grandioasă îi face să se simtă îndreptățiți în tot și în toate. Au nevoie de o admirație particulară și un tratament special. Acasă cer aservire și adorație fără să și fi câștigat în vreun fel aceste drepturi și nu răspund deloc cu reciprocitate. În magazine, hoteluri, restaurante se așteaptă să primească cel mai bun tratament.
Dacă narcisistul se simte neobservat, nu va ezita să creeze o scenă, să izbucnească și să pedepsească.
5. Narcisistul are episoade de furie îngrozitoare
Se crede că narcisismul este rezultatul unei răni emoționale fundamentale care s-a petrecut în prima sa copilărie – rana narcisică. Așa încât, narcisistul este foarte sensibil la orice urmă de critică sau judecată. Are o formă extremă de defensivă și sentimentul că i se cuvine totul și nu va fi niciodată capabil sa își asume o responsabilitate sau o greșeală. În schimb, va devia și proiecta vina asupra celorlalți.
Dacă se simte amenințat, narcisistul va dezlănțui un contra-atac violent, explodând într-o furie care depășește furia obișnuită. Uneori devin agresivi fizic.
6. Narcisistul abuzează de social-media
În mediul online nu este deloc dificil să recunoști o persoană narcisistă. Sunt foarte buni utilizatori de social media (ex. Facebook), unde vor să își prezinte o persoanalitate perfectă și să strălucească mai mult decât oricine. O persoană cu trăsături narcisice are tendința de a poșta des, arătând mereu o imagine idealizată a sa și a vieții sale. Va posta mereu imagini flatante care să îi scoată în evidență cele mai deosebite trăsături. Când postează imagini cu membri ai familiei, aceștia par mai degrabă precum niște accesorii ale unui stil de viață.
Ca să pară populari, narcisiștii au tendința de a colecta un număr mare de prieteni și urmăritori, chiar dacă marea majoritate sunt străini sau cunoștințe.
7. Narcisistul nu are un cod moral
Ca să își crească egoul extravagant și ca să se apere de sentimente intolerabile de vulnerabilitate, narcisiștii recurg la o serie de arme emoționale agresive și manipulatoare:
Critică, intră în competiție, încalcă limite personale, manipulează, terorizează, minte, învinuiește, face de rușine, depreciază, ridiculizează, neagă, proiectează, neagă emoțiile celorlalți (gaslight), deviază responsabilitatea, face pe victimă.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară