- Parenting-ul perfect, așa cum am mai spus, nu există. În aceste sens, am să fac o afirmație, care, chiar dacă pare o afirmație dură, am să o susțin ulterior prin exemple. Foarte mulți părinți confundă capacitatea de a procrea cu aceea de a crește și educa un copil. Ca și cum, de undeva din cer, odată cu copilul, primim și un set de norme și valori de creștere a acestuia. Ceea ce nu este nici pe departe adevărat.
Ce se poate întâmpla dacă nu avem un plan de creștere și educare a copilului? Doar noi nu am fost crescuți așa, nici pomeneală și uite ce bine ne-am descurcat…
Foto: Pexels
Ei bine, nu este chiar așa. Indiferent dacă vă considerați o persoană realizată sau nu, gândiți-vă cu sinceritate, dacă nu cumva, credeți că era bine că părinții voștri, cel puțin în anumite momente sau situații să aibă un anumit tip de experiență sau un sfătuitor.
De aceea, indicația este să vă concepeți un astfel de plan, împreună cu familia de origine, cu partenera/ul sau cu un specialist pentru a vă face viața mai ușoară vouă, dar și pentru a crește un copil în cele mai bune condiții. Lumea a evoluat, cel puțin din persectiva informației și este bine să profităm de această oportunitate. Dacă nu o faceți, puteți crește un copil cu tulburări de natură psihologică, cum ar fi: depresie, anxietate, narcisism, histrionism, tulburare obsesiv compulsivă, paranoic, psihopat.
De asemenea, este posibil să remarcați aceste afecțiuni târziu, iar procese de conștiință apărute în momente de acest gen, vă poate îmbolnăvi și pe voi, vă poate strica relația de cuplu ducându-vă la divorț.
Pentru a învăța cum să creșteți și să educați un copil, sunt importante câteva reguli, spune Psihoterapeutul Constantin Cornea.
- Apelați la o persoană care a demonstrat că poate crește un copil, bine. Poate fi mamă, soacră, sau o bonă. Important este să vă asigurați că sunteți sprijiniți, sfătuiți, completați de o persoană de încredere cu experiență.
- Apelați la un profesionist. Dacă nu aveți persoana de mai sus, încercați să apelați la un specialist. Informațiile de pe internet, sfaturile pritenilor, cărțile de dezvoltare personală, pot oferi sfaturi la modul general. Însă, fără îndrumarea unui specialist, vă va fi greu să vă descurcați cu atât de multe informații. Parenting-ul ca și sportul, sunt mult mai de calitate dacă sunt făcute sub îndrumarea unui specialist care vă poate sfătui, pas cu pas, cum și ce trebuie făcut, pentru a vă crește copilul bine.
- Nu puneți toată presiunea pe mama. Mulți bărbați, au tendința de a lăsa toată responsabilitatea pe umerii mamei. Ceea ce nu este corect din perspectiva relației de cuplu, partenerei dar nici a copilului. Încercați să formați o echipă, pentru binele cuplului și a copilului. Presiunea exagerată pe mama o poate face pe aceasta să sufere de depresie postpartum sau de o seamă întreagă de alte afecțiuni.
Un articol oferit de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri