Surorile Moceanu - experiența supranaturală a regăsirii
De altfel, soții Moceanu au avut și o a treia fată, pe Christina, mai mică decât Jennifer. Cele trei surori s-au reunit în 2008, pentru experiența pe care au denumit-o „supranaturală”. Psychology Today scrie despre similaritățile evidente pe care le au toate 3 și care țin de ADN, totuși crescute diferit, ele identifică și diferențe de mentalitate.
Astfel, Jen recunoaște trăsături la Dominique pe care le vede și la ea însăși: ca a fi lidere și a avea inițiativă. Amândouă sunt orientate spre detaliu și amândouă reușesc să se autoprovoace emoțional și fizic, ceea ce explică devotamentul față de ore lungi de pregătire și sacrificii personale.
Totuși…
Potrivit lui Dominique, există și diferențe importante între ea și Jen care "are o încredere de sine super-mare, în timp ce noi (n.r ea și Christina) eram bătute de tatăl nostru." "Mergeam pe coji de ou". La rândul său, Jen pune succesul și stima de sine înaltă pe care le are pe seama părinților adoptivi care au sprijinit-o și a comunității sale. (Psychology Today)
ABUZUL: DOMINIQUE MOCEANU - "FĂRĂ ECHILIBRU" (OFF BALANCE)
Două stiluri parentale diferite care au dus spre succes. Dar ce preț plătesc copiii atunci când ating performanța prin autoritate și abuz?
Dominique Moceanu – Aceasta este o poveste despre un tată care își urmărește și amenință fiică (New York Times, 1998)
În anul 1996, Dominique Moceanu avea 14 ani și era cea mai tânără membră a celebrei echipe americane de gimnastică „Magnificent Seven”, cu care a participat la Olimpiada de Vară din Atlanta. Ea a devenit atunci cea mai tânără medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din istoria SUA. Dominique nu s-a bucurat prea tare de acest succes – după cum chiar ea a descris momentul – tatăl ei era abuziv fizic și emoțional și la fel și antrenorii Marta și Bela Karolyi. Tatăl ei nu ar fi fost impresionat de medalia ei de aur, ci mai degrabă de faptul că a ratat aterizarea la sărituri de două ori.
Dominique Moceanu, paralele - Olimpiada de la Atlanta 1996
"Mă antrenam zi de zi și primeam amenințarea că voi fi pedepsită fizic de tatăl meu dacă ei (n.r. antrenorii) credeau că m-am îngrășat sau dacă ei credeau că nu mă antrenez destul de mult. Și ei cred că te-ai îngrășat și că nu te antrenezi destul de mult, dar de fapt poate că ai doar o zi proastă. Și nu puteai niciodată să ai o zi proastă". (extras dintr-un interviu cu Dominique Moceanu)
În anul 1998, când a împlinit 17 ani, Moceanu a distrus imaginea mediatică a micii gimnaste zglobii devenită campioană și a decis să se emancipeze de tatăl ei, pe care l-a descris ca violent și manipulator. Ea l-a dat în judecată pe acesta și a obținut și un ordin de protecție.
Coperta cărții auto-biografice a lui Dominique Moceanu, Fără echilibru
"Sunt speriată", mărturisea în acele momente Dominique. "Pur și simplu nu știi ce poate fi posibil. Este ceva foarte greu pentru sănătatea mea mentală și fizică. Încearcă să mă controleze pe mine și viața mea. Mă urmărește și îmi știe orice mișcare". (declarație în New York Times 1998).
Ca urmare a acestui eveniment de despărțire de părinți, Dominique Moceanu a fost nevoită să iasă din lumea gimnasticii. Ea nu a mai reușit să se pregătească pentru Olimpiada din 2000.
Dominique Moceanu a scris și o carte despre viața ei – Off Balance și este o activistă care vorbește adesea împotriva abuzurilor din sport.
Discurs TedEx cu Dominique Moceanu in care vorbeste si despre intalnirea cu sora ei Jen
de Iulia Sima
Notă: "Stilurile parentale sunt destul de rar „pure”, uneori putând există caracteristici din cel puţin două stiluri, în funcţie de interacţiunea dintre personalitatea părinţilor, relaţiile de cuplu, tipul de ataşament şi temperamentul copilului."
Citiți în detaliu despre stilurile parentale pe: https://eusuntalinarea.wordpress.com/2014/04/24/stiluri-parentale-și-familiale
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri