Să fim disponibili din punct de vedere emoțional nu este ușor pentru niciunul dintre noi. Iar pentru un bărbat care în această societate primește mesaje mixte – ori să se deschidă, ori să nu manifeste emoții, este cu atât mai confuz totul.
Bărbații își doresc de fapt să se conecteze cu prietenii, cu familia, cu persoanele iubite în moduri reale, palpabile. Dar adesea, nu știu cum să facă acest lucru.
Unul dintre cele mai interesante fenomene în viața noastră este că uneori respingem chiar acel lucru pe care îl căutăm. Așa încât, cei mai distanți și inabordabili oameni își doresc de fapt cu disperare să găsească accesul spre conexiune, dar frica și strategiile de apărare pe care le-au învățat, le stau în cale. Citește mai mult despre strategiile de apărare în acest articol: Dr. Kent Hoffman - SECRETELE SUBCONȘTIENTULUI: Core Sensitivities, un curs unde înțelegi complexitatea ființei umane
Foto: Shutterstock/ SvetaZ
În general, nivelul de disponibilitate emoțională al bărbaților este diferit de al femeilor și din cauza condiționărilor sociale, astfel încât, majoritatea bărbaților au experimentat conexiunea interpersonală în mod diferit decât majoritatea femeilor. Din păcate, băieții sunt închiși într-o cușcă atunci când li se spune că lacrimile lor nu sunt bine-venite și că un bărbat nu plânge. Din acel moment, un băiețel înțelege că emoțiile sale nu sunt acceptate și învață să le sufoce, punându-și o mască a unei pretinse puteri interioare pe față, pentru tot restul vieții.
Așa încât cum ar putea cineva care nu a învățat în copilărie ce înseamnă să se conecteze din punct de vedere emoțional și să fie disponibil, să o facă atunci când este adult?
Pentru mulți bărbați, a fi disponibil emoțional înseamnă să își împărtășească emoțiile; este vorba despre o deschidere nu doar față de o altă persoană, ci și față de el însuși. Disponibilitatea emoțională înseamnă a porni din acest moment și a rămâne cu acesta, în loc să mai fugă și să se mintă că nu ar fi probleme.
Iar acest lucru înseamnă a fi confortabil cu vulnerabilitatea.
Ne naștem deschiși și disponibili emoțional, dar mai apoi se întâmplă viața și dezvoltăm tot felul de mecanisme ca să îi facem față.
Iar a fi sau a nu fi disponibil emoțional nu are în final nicio legătură cu iubirea, ci cu modul cum bărbații au fost condiționați. Depinde de ei și să facă alegerea de a se schimba. Și într-adevăr, uneori această dorință de schimbare este inspirată de iubire. Dar alte ori, schimbarea este un pas mult prea mare și înspăimântător pe care un bărbat ar trebui să îl facă și atunci… va găsi motive să fugă, să se ascundă – din nou și din nou.
Ceea ce se ascunde în spatele acestui mecanism de apărare în fața emoțiilor și vulnerabilității este frica de respingere, de a fi răniți și nu a fi destul, pentru că atunci când ne mutăm într-un spațiu al disponibilității și autenticității, riscăm să scoatem la iveală și cele mai adânci frici ale noastre. Mergând pe calea autenticității reușim însă să intrăm într-un contact emoțional intim cu noi înșine și cu ceilalți.
Bărbați care fug de iubire: Semne ale indisponibilității emoționale
1. Bărbatul indisponibil emoțional: Dă vina mereu pe celălalt în relații
Putem să vorbim despre o prietenie sau o relație romantică, în orice caz, persoana indisponibilă emoțional nu recunoaște ce impact are asupra relației faptul că nu se deschide cu adevărat. Prefera să pună responsabilitatea relației doar pe umerii celuilalt și când lucrurile se complică, să se retragă.
Citește mai departe >>>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri