Mă bucur că psihologii zilelor noastre reușesc astăzi să traducă importanța unor trăiri interioare intangibile dar importante pentru existența noastră. A ne dezvolta capacitatea de a înțelege ce este aceea o relație sănătoasă care ne ajută să creștem, este esențial pentru sănătatea noastră psiho-emoțională, pentru viața noastră... Ne ajută să ne definim standardele și să identificăm relațiile care se îndepărtează cu mult de acest peisaj important.
Siguranța emoțională este unul dintre cele mai importante aspecte ale unei relații sănătoase, este hrana care face ca sufletele să înflorească și oamenii să fie îndrăzneți și mai liniștiți în viețile lor.
Mă întreb dacă așa se apropie oamenii mereu: Își vindecă rănile unul altuia... – Lauren Oliver
Care sunt elementele siguranței emoționale în relații?
Este frustrant să iubim pe cineva fără a putea să avem și experiența încrederii și siguranței care ne-ar permite să ne adâncim relația. Intimitatea pe care ne-o dorim poate părea atât de aproape, în schimb este atât de evazivă. Dar a ne simți în siguranță din punct de vedere emoțional este fundația oricărei relații intime.
Foto: Pexels/ Designecologist
Foto homepage: Pexels
Să te simți în siguranță din punct de vedere emoțional înseamnă să te simți relaxată în interiorul tău atunci când ești lângă o persoană. Ne simțim atât de liberi încât ne lăsăm platoșele jos și ne arătăm sinele autentic, inclusiv rănile noastre, fricile și dorințele atunci când ne simțim relaxați lîngă o persoană.
Defensivitatea este unul dintre factorii cheie (împreună cu disprețul, critica și incapacitatea de a comunica) care duc la relații problematice, potrivit cercetătorului John Gottman. (n.r. vă recomand din suflet să urmăriți pagina de Facebook a Institului Gottman și să citiți cărțile soților Gottman).
Atunci când ne este frică lângă cineva, ne apărăm de potențiala critică, acuze, dezaprobare și respingere. Ne apărăm atunci când nu ne simțim în siguranță. Ne apărăm fiind critici față de ceilalți, minimalizându-le sentimentele sau nevoile atunci când încearcă să le expună și întoarcem armele împotriva lor atunci când își exprimă nemulțumirea. („Nici tu nu știi să asculți.”)
Dar când ne simțim în siguranță lângă o persoană nu avem nevoie să devenim defensivi pentru că nu avem prea multe motive să ne apărăm.
Nu exista timp sau circumstanțe care să determine intimitatea - este o dispoziție de sine stătătoare. Șapte ani ar fi insuficienți să facăa niște oameni să se familiarizeze unul cu celălalt iar șapte zile sunt mai mult decât suficiente pentru alții. – Jane Austen, Sense and Sensibility
Când ne simțim tot timpul tratați cu respect, bunătate și grijă ne relaxam lângă o persoană. Atunci când avem încredere că partenerul nostru sau prietenul nostru are cele mai bune intenții față de noi, că are capacitatea de a ne asculta și înțelege – chiar dacă și ei mai greșesc uneori – ne relaxam din ce în ce mai mult în preajma lor, ceea ce întărește fundamentele intimității.
Psihologie - Ce este o relație sănătoasă?
Binecuvântarea unei relații intime, atunci când sufletele ne înfloresc
Una dintre binecuvântările unei adevărate relații intime este aceea de a ne simți liberi să fim noi înșine cu o persoană. Dacă am fost răniți în relații trecute, poate că ne-am jurat să nu mai credem niciodată în nimeni, iar inima noastră probabil că afișează discret semnalul – nu sunt deschisă.
E posibil să ne simțim liberi fără inconveniența de a ne împărtăși lumea cu cineva. Dar izolarea care rezultă poate să ne conducă către o existență goală și uscată. Viața e mai bogată atunci când găsim un partener și prieteni alături de care ne putem simți liberi să fim noi înșine și față de care ne simțim conectați.
Pe măsură ce doi oameni se simt în siguranță să fie vulnerabili unul cu celălalt, exprimându-și emoțiile tandre și dorințele fără a le fi frică de critică sau respingere, conexiunea crește.
Este o certitudine umană că nimeni nu își poate cunoaște propria frumusețe sau își poate percepe propria valoare, până când acestea nu sunt reflectate înapoi, în oglinda unei alte ființe umane iubitoare și grijulii. – John Joseph Powell, The Secret of Staying in Love
Siguranța emoțională presupune de asemenea să spunem adevărul și a ne ținem de promisiuni. Nu ne putem simți în siguranță cu o persoană care ne dezamăgește sau nu respectă înțelegerile fără discuții și renegociere. Comunicarea autentică și deschisă este precum sângele unei relații intime.
Desigur, nimeni nu este perfect, inclusiv noi înșine. Încrederea va fi uneori distrusă chiar și în cele mai bune relații. Dar siguranța emoțională poate fi restaurată printr-o disponibilitate mutuală de a adresa ruptura printr-un dialog deschis, non-defensiv, cum ar fi abordarea comunicării non-violente dezvoltată de Marshall Rosenberg.
Sunt uneori momente când nu ne simțim în siguranță emoțional din cauza propriilor noastre răni și frici din relații trecute, fie în familia noastră de origini, fie în relațiile noastre trecute. Dar, dacă nu ne asumam niciodată riscul de a ne dezvălui adevăratele sentimente într-un mod non defensiv, niciodată nu dăm șansa relațiilor noastre să se adâncească.
Intimitatea necesită siguranță emoțională.
Un articol via Psychcentral
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri