16 Noiembrie 2018 publicat în Psihologie 109 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Stima de sine este un atribut înnăscut, al celor încrezători. Așa au fost crescuți de mici, cu încredere în forțele proprii dar și cu dorința de a realiza lucruri mărețe.

Încrederea de sine: Ce putem face pentru a ne crește încrederea în forțele proprii?

În primul rând să evaluăm care sunt cauzele stimei de sine scăzute. Apoi să nu încercăm să găsim o variantă de genul:” 3 pași pentru a fi mai încrezător” . Subliniez acest aspect, pentru a evidenția o carență de aducație a zilelor noastre. Aceea de a considera regatul Google, soluția pentru orice. Pentru că nu este așa.

Primul pas, cel mai important de altfel, constă în a apela la un specialist. Pentru a constata dacă nu cumva, lipsa de încredere are la bază o depresie, o frică inconștientă învățată în copilărie de care nu ne putem debarasa. Apoi, printr-un plan terapeutic corect și personalizat, se poate trece la corectarea problemelor.

Foto: Shutterstock/ Cranach

Celelalte soluții, pe care se pune mare preț în ziua de azi, sunt din perspectiva psihologică, doar pseudosoluții susținute de persoane ce nu au o bază profesională corectă.

Pseudosoluțiile sunt: sportul, hobby-urile, actele de cultură, actele caritabile sau discuțiile interminabile cu prietenii.

De ce sunt acestea pseudosoluții?

Simplu. Este posibil să nu ai energia de a face sport, cultura să te plictisească, actele de caritate să ți se pară inutile. Și exemplele pot continua.

Deasemenea, așa cum am mai spus, în spatele unei stime de sine scăzute se pot ascunde drame petrecute în mica copilărie, dezamăgirea sau furia de a nu avea un partener/ă, un loc de muncă cu atmosfera depresivă sau anxioasă, pentru că nu vă sunt recunoscute meritele, sunteți subplătiți, sunt avansate persoane mai puțin pregătite decât voi pentru că au fusta mai scurtă.

Apoi, un plan lipsit de profunzime, găsit pe net, care să vă rezolve problemele, vă poate acutiza stările. Așa depresia se poate adânci, pot apărea atacuri de panică, stări anxioase, adicții de tot felul, boli ce apar din neant și se tot mută prin corp, și uneori, gânduri suicidare.

Dacă vă doriți să deveniți o persoană încrezătoare, apelați la un specialist, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, cum vă permiteți, pentru a avea cele mai bune rezultate, repede, dar care să și țină mult.

Success!

Un articol oferit de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Vă recomandăm și alte articole scrise de către Constantin Cornea - psihoterapeut:

Părintele perfect nu există: Ce înseamnă să fii un părinte bun?

Bărbați care îți pot face viața un calvar. Cum îi descoperi?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri