A dărui și a primi/a cere și a lua.
“Suntem educați și ghidați în viață spre a dărui, spre a oferi ceea ce putem și avem mai bun în noi celorlalți. Și este bine, deoarece, atunci când vrem să primim ceva în viață, începem prin a da pentru a deveni modele, exemplu pentru ce, cum și în ce măsură ne dorim și avem nevoie. La fel de important este însă să ne dăm voie să și primim ceea ce ne oferă cei din jur sau viață în general: informație, ajutor, oportunități, ghidaj, daruri. De asemenea, este important să învățăm să cerem ceea ce avem nevoie și să ne luăm de la viață ceea ce avem nevoie”.
Lbertate și respectare legi, norme.
“Toți ne dorim să fim liberi și să ne simțim liberi în gândire, în acțiuni, în decizii. Pentru o viață plină de bucurie, avem nevoie să beneficiem de acest tip de libertate și să ne acordăm și noi înșine libertatea de a schimba ce este nevoie, dacă este nevoie, libertatea de a decide ce tip de viață și de muncă ni se potrivește, de a decide în privința vieții personale ș.a. Tototdată, pentru a putea beneficia de aceste libertăți, este important ca nici noi să nu le încălcăm pe ale altora, deci să respectăm niște reguli, legi morale sau sociale, niște norme de conduită, gândire și simțire”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Echilibrul și dezechilibrul.
“Este de la sine înțeles faptul că echilibrul este cheia unei vieți împlinite pe toate planurile. Echilibrul îl putem construi în viață noastră, de la cele mai simple aspecte până la cele mai complexe: echilibrul alimentar, echilibrul financiar, echilibrul între timpul cu familia și timpul cu prietenii, echilibrul între timpul de muncă și cel de odihnă, între viață profesională și cea personală etc. Cu toate acestea, crearea unui echilibru începe cu producerea inițială a unui dezechilibru. De exemplu, atunci când vrem să facem ordine în casă sau într-un dulap cu haine, începem prin a scoate totul în mod dezordonat, deci producem un dezechilibru. Acesta este necesar pentru a facilita ordinea ulterioară. De multe ori viață ne pune în contexte care ne fac să simțim dezechilibre emoționale, financiare, sociale, relaționale sau de altă natură. Este bine să ne luăm în aceste contexte o mică pauză de conștientizare și să observăm că de fapt viața ne pregătește pentru o nouă ordine mai potrivită pentru noi în acea perioada de viață, deci ne pregătește - dacă vrem să fim atenți și să profităm de oportunitate - pentru echilibru”, conchide psihologul.
* Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 7 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială.
Foto homepage: Eugenio Marongiu /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară