Teoria revoluționară din PSIHOLOGIE: Mai mult decât hrana, IUBIREA este nevoia de bază a supraviețuirii

7 Ianuarie 2019 publicat în Psihologie 59 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Ați văzut vreodată o pisicuță care își îngrijește puii? Psihologii care s-au ocupat și se ocupă de acest domeniu, au transferat observația și asupra oamenilor - se uită practic la această dinamică și apoi studiază ce se întâmplă pe parcursul vieții unui individ care a avut sau nu, acces la grijă tandră în copilărie.

Teoria atașamentului a adus o revoluție în înțelegerea ființei umane, a suferințelor și nevoilor noastre emoționale și stă la baza tuturor tehnicilor și metodelor terapeutice de astăzi și are aplicabilitate în toate domeniile umaniste. Reprezintă schimbarea de perspectivă asupra înțelegerii vieții pe care au adus-o ultimii 50 de ani.

Peste o jumătate de secol de cercetare în domeniul teoriei atașamentului a demonstrat că, de când ne naștem și pe tot parcursul vieții, noi oamenii avem nevoie de iubire și grijă tandră, acestea fiind nevoi de bază pentru supraviețuire, așa cum este hrana, poate chiar mai importantă, după cum veți vedea... Fără iubire, dorința de viață dispare...

Foto: Pexels/ Wayne Evans

Teoria atașamentului, o revoluție în înțelegerea ființei umane

Teoria atașamentului, dezvoltată de Mary Ainsworth și John Bowlby pe la inceputul anilor '70 a adus o nouă înțelegere asupra ființei umane și a arătat cât de importantă este nevoia de conexiune pentru fiecare dintre noi, aceasta fiind necesară pentru supraviețuire, așa cum apa și hrana sunt pentru organism. Ați văzut vreodată o pisicuță care își îngrijește puii? Psihologii care s-au ocupat și se ocupă de acest domeniu, au transferat observația și asupra oamenilor - se uită practic la aceasta dinamică și apoi studiază ce se întâmplă pe parcursul vieții unui individ care a avut sau nu acces la grija tandră în copilarie.

Tot ceea ce trebuie să știm este deja în noi, trebuie să ne activăm această nevoie de a oferi și de a primi iubire. Iar pentru copii, mai ales în primii ani de viață, un atașament sigur față de părinții sau îngrijitorii lor este esențial. - Kent Hoffman

Harry F. Harlow este un psiholog american care, cu o decadă mai înaintea revelațiilor lui Bowlby și Ainsworth, a efectuat un studiu controversat, în același timp uluitor (și e drept, revoltător pentru iubitorii de animale), pe niște pui de maimuțe rhesus.

În cadrul studiului său, puii ramși fără mame erau plasați în două categorii: cei care primeau o mamă surogat făcută din fire metalice care le dădea lapte dintr-un biberon improvizat și una făcută din material de pluș. Puii erau total deprivați de grijă adevărată, fiind profund afectați emoțional. În mod uluitor, puii preferau mama surogat de pluș care le crea o senzație de alinare emoțională, în locul celei care le asigura funcțiile vitale.

Chiar dacă un studiu cotroversat, această cercetare a contribuit de asemenea la o înțelegere profundă a importanței grijei, afecțiunii și relațiilor sociale în primii ani de viață pentru noi, oamenii.

Citește și: INTERVIU Kent Hoffman – psihoterapeut si cercetator: Intelege practica tandretii si de ce ai nevoie de ea in viata ta

Foto homepage: Edward Eyer/ Pexels

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri