17 Ianuarie 2019 publicat în Psihologie 32 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Suferința emoțională prelungită, evenimentele care ne pun viața în pericol și situațiile de stres prelungite din timpul copilăriei sunt câteva din premisele a ceea ce numim trauma și efectele sale.

-          Undele cerebrale

Undele cerebrale care sunt transmise greșit în părți greșite ale creierului, în mod predominant, provoacă stări de anxietate, de lipsa de concentrare și deconectare.

Ai nevoie de: neurofeedback

-          Trauma afectează neurotransmițătorii din creier

Persoanele care au fost expuse la traume puternice sunt vulnerabile la adicție pentru că receptorii de recepție a dopaminei sunt afectați sau nu sunt suficient dezvoltați. Acest lucru reduce motivația și concentrarea, creează senzația de oboseală. De asemenea, producția scăzută de serotonină provoacă stări depresive. Dopamina și serotonina mai sunt cunoscuți și ca hormonii fericirii.

Foto: Shutterstock/ Chepko Danil Vitalevich

Trauma afectează sistemul imunitar

Rezistența la cortizol sau cortizolul scăzut generează o inflamație în corp care nu este procesată. Trauma încapacitează sistemul nostru pentru gestionarea corectă a cortizolului, care este hormonul stresului. Acest lucru cauzează  multe boli inflamatorii că: astmul său artrită.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Intoleranța la lactoză în cazul copiilor – simptome, diagnostic, tratament Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând Nou-născut | Ce se întâmplă în primele zile de viață ale nou-născutului

Ai nevoie de: odihnă, ieșiri în natură și meditație

Trauma afectează glandele hormonale

În situații de traumă, corpul devine mult mai reactiv la stres și emite cortizol (hormonul stresului) și grelina (hormonul foamei). Acest lucru provoacă pe termen lung stricăciuni la nivel celular și la nivelul altor glande hormonale, cum ar fi tiroidă.

Ai nevoie de: Oxitocină, hormonul iubirii.

Trauma afectează rinichii și intestinele

Trauma afectează rinichii și intestinele, slăbind practic capacitatea corpului de a elimina toxinele în mod eficient. 

Ai nevoie de: băi cu sare și saună.

Trauma afectează sistemul nervos

Sistemul nervos simpatic este suprasolicitat în caz de traumă, iar sistemul parasimpatic nu poate face față pentru a regula și a contra-balansa funcționarea întregului sistem nervos.

Sarcina și bolile de inimă și vase Ce se întâmplă cu comerțul online de Fashion în România? O scurtă analiză și o invitație gratuită la dezbaterile ecomTEAM Fashion Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele frumusetii autentice alaturi de Teoxane

Ai nevoie de: Yoga, exerciții de respirație, dar și alte exerciții prin care să îți înveți sistemul nervos să se auto-organizeze și liniștească.

Trauma afectează activitatea celulară

Din cauza expunerii la traumă, telomerii îmbătrânesc în mod prematur, ceea ce încetinește producția de noi celule în corp, ceea ce poate fi o cauză a cancerului.

Ai nevoie de: Suport din partea celor din jur.

Trauma afectează la nivel genetic

Epigenetică ne-a arătat că, în funcție de anumite condiții, anumite gene pot să rămână inactive sau să se activeze, pentru a se adapta la situații periculoase. Efectul negativ al traumei asupra corpului și sănătății se poate transmite din generație în generație.

Ai nevoie de: Un spațiu mai sigur, în apropierea unor oameni de încredere pentru tine.

Cum îți dai seama dacă ești însărcinată: simptome sarcină – primele semne Lăuzia – cum să se îngrijească mămica în perioada de după naștere Toate ușile ti se vor deschide, atunci când vei înțelege că toate lucrurile se întâmplă la momentul potrivit

Cercetările din ultimele decade, cât și supraviețuitori ai traumei ne arată că ne putem recupera de pe urmele traumei. Trebuie să fim conștienți de efectele sale și să primim suportul real în procesul de vindecare. Este important să ne cream un sens de optimism și determinare în acest proces, de asemenea credință interioară că viața poate fi bună până la urmă.

Imagine homepage: Shutterstock/ pimchawee


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri