- Undele cerebrale
Undele cerebrale care sunt transmise greșit în părți greșite ale creierului, în mod predominant, provoacă stări de anxietate, de lipsa de concentrare și deconectare.
Ai nevoie de: neurofeedback
- Trauma afectează neurotransmițătorii din creier
Persoanele care au fost expuse la traume puternice sunt vulnerabile la adicție pentru că receptorii de recepție a dopaminei sunt afectați sau nu sunt suficient dezvoltați. Acest lucru reduce motivația și concentrarea, creează senzația de oboseală. De asemenea, producția scăzută de serotonină provoacă stări depresive. Dopamina și serotonina mai sunt cunoscuți și ca hormonii fericirii.
Foto: Shutterstock/ Chepko Danil Vitalevich
Trauma afectează sistemul imunitar
Rezistența la cortizol sau cortizolul scăzut generează o inflamație în corp care nu este procesată. Trauma încapacitează sistemul nostru pentru gestionarea corectă a cortizolului, care este hormonul stresului. Acest lucru cauzează multe boli inflamatorii că: astmul său artrită.
Ai nevoie de: odihnă, ieșiri în natură și meditație
Trauma afectează glandele hormonale
În situații de traumă, corpul devine mult mai reactiv la stres și emite cortizol (hormonul stresului) și grelina (hormonul foamei). Acest lucru provoacă pe termen lung stricăciuni la nivel celular și la nivelul altor glande hormonale, cum ar fi tiroidă.
Ai nevoie de: Oxitocină, hormonul iubirii.
Trauma afectează rinichii și intestinele
Trauma afectează rinichii și intestinele, slăbind practic capacitatea corpului de a elimina toxinele în mod eficient.
Ai nevoie de: băi cu sare și saună.
Trauma afectează sistemul nervos
Sistemul nervos simpatic este suprasolicitat în caz de traumă, iar sistemul parasimpatic nu poate face față pentru a regula și a contra-balansa funcționarea întregului sistem nervos.
Ai nevoie de: Yoga, exerciții de respirație, dar și alte exerciții prin care să îți înveți sistemul nervos să se auto-organizeze și liniștească.
Trauma afectează activitatea celulară
Din cauza expunerii la traumă, telomerii îmbătrânesc în mod prematur, ceea ce încetinește producția de noi celule în corp, ceea ce poate fi o cauză a cancerului.
Ai nevoie de: Suport din partea celor din jur.
Trauma afectează la nivel genetic
Epigenetică ne-a arătat că, în funcție de anumite condiții, anumite gene pot să rămână inactive sau să se activeze, pentru a se adapta la situații periculoase. Efectul negativ al traumei asupra corpului și sănătății se poate transmite din generație în generație.
Ai nevoie de: Un spațiu mai sigur, în apropierea unor oameni de încredere pentru tine.
Cercetările din ultimele decade, cât și supraviețuitori ai traumei ne arată că ne putem recupera de pe urmele traumei. Trebuie să fim conștienți de efectele sale și să primim suportul real în procesul de vindecare. Este important să ne cream un sens de optimism și determinare în acest proces, de asemenea credință interioară că viața poate fi bună până la urmă.
Imagine homepage: Shutterstock/ pimchawee
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural