21 Februarie 2019 publicat în Psihologie 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Dincolo de beneficiile enorme oferite de Social Media, există totuși 6 efecte psihologice negative care pot fi generate de folosirea Instagram-ului în exces:

Chiar dacă rețeaua Facebook scade din popularitate în rândul tinerilor, “sora” lui mai mică, Instagram, ia având și într-o perioadă scurtă de timp va depăși numărul de utilizatori ai Facebook. La ora actuală, Instagram a depășit 1 miliard de utilizatori activi în fiecare lună, iar 500.000 dintre ei activează zilnic pe această rețea. De asemenea, 68% dintre utilizatori sunt femei, 80% sunt din afara Statelor Unite, iar 72% dintre adolescenți folosesc Instagram, potrivit Omnicore Agency.

În opinia psihologului Lenke Iuhoș , dincolo de beneficiile enorme oferite de Social Media, în special prin Facebook și – mai nou – de Instagram, există totuși 6 efecte psihologice negative care pot fi generate de folosirea Instagram-ului în exces: anxietatea, depresia, singurătatea, calitatea somnului, impactul asupra imaginii propriului corp și teama de a nu fi la curent.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Consiliere și dezvoltare socio-emoțională: o abordare esențială pentru viitorul educațional și profesional al României Pe 6 iulie 2024, Luna Nouă în Rac ne binecuvântează destinul și ne arată calea spre vindecare emoțională și noi începuturi sacre Rugăciune de seară scurtă - Ghid complet pentru liniște sufletească

1. Anxietate

“Cunoaşterea persoanelor noi de pe Instagram, ştiri noi, poze ca la carte, doar gândul asupra lor e capabil să provoace nelinişte profundă în cazul persoanelor vulnerabile. Stresul acela necontrolat, care dispare doar atunci când e vizualizată o postare, dă impuls neliniştii fără a ştii măcar de ce. Oamenii care își trăiesc viața mai mult în mediul online au tendința de a trata viața reală numai pe fugă. Se bucură când primesc calificative în mediul online și nu prea îi mai interesează opinia oamenilor despre ei în viața reală.

Foto: Rawpixel.com /Shutterstock

Instagram-ul, mai nou, oferă o imagine distorsionată, în sensul că sunt evidențiate, tăiate din context, doar momentele în care zâmbim pentru câteva secunde, clipe percepute de mulți ca un model care se poate îndeplini, drept pentru care stările de anxietate au crescut exponențial”, explică psihologul.

Rugăciunea pentru bolnavi - Ghid spiritual pentru vindecarea miraculoasă Ficus - ghid complet pentru îngrijirea și cultivarea plantei ornamentale Activități distractive și relaxante pentru a te detensiona

2. Depresie.

„Depresia este mai frecventă în rândul persoanelor care accesează automat la prima deschidere a rețelei WI-FI sau a datelor mobile orice zonă de socializare. Din păcate, sunt mulţi tineri care nu ştiu cum, unde şi de ce să socializeze. Mulţi nu simt că socializarea reală se face cu perseverenţă şi răbdare în mediile cu care ei au tangenţă. Se autoexclud şi doar cu un click se refugiază în viaţa colorată, mişcătoare de pe Instagram. Avem motive să credem că vizitele exagerate în lumea virtuală reduc treptat formele obișnuite de contact social și acest lucru se leagă de tulburările psihice ulterioare care apar.

Simptomele se dezvoltă şi comportamentele se adâncesc în timp. Omul își pierde interesul de a intra în contact cu ceilalți, devine trist şi obosit, nu e de mirare că dă vina ușor pe oricine și orice. Creierul e învăţat să codifice situaţiile neplăcute şi ştie şi să reacţioneze neplăcut. Profunzimea lucrurilor de pe Instagram stă în percepţia postărilor și a concluziilor trase în gândirea internă proprie. Acesta poate provoca reacţii de tristețe profundă, de devalorizare, nepăsare. Tot ce nu merge conform aşteptărilor, provoacă tristeţe, neputinţă şi acceptare negativă”.

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10 metode prin care puteți arde zilnic mai multe calorii Cum să revenim în formă după sărbători şi să ne pregătim pentru vară? Strategii eficiente de la medicul nutriționist Șerban Damian Semne că ești însărcinată - primele simptome de sarcină

3. Singurătate

„E dureros să vezi oameni care trăiesc alături, stau la masă împreună şi totuși cu telefonul numai în mână. Ochii lor strălucesc în ecranul schimbător al aparatului. Sunt doi şi totuși singuri. Sentimentul de singurătate persistă atunci când oamenii renunță la propria identitate și se identifică numai cu postările altora, cu trăirile altora, cu emoțiile altora," spune Lenke Iuhoș.

"Această percepție este concomitentă cu trăirea unor emoţii disfuncţionale, emoţii care au puterea de a-l extrage pe om din viaţa fluctuantă și îl aruncă în singurătate; dar nu acel tip de singurătate în care persoana nu este înconjurată de nimeni, ci acel tip de singurătate când oamenii roiesc în jurul nostru, o singurătate a minții, a percepției."

Conopida: Super-leguma cu mii de valențe! Beneficii și 6 rețete delicioase OPI cucerește topurile toamnei 2024 cu noua sa colecție Metallic Mega Mix, un mix de culori actuale, efecte speciale și muzică Care sunt principalele inovații laser în îngrijirea pielii? Află care sunt cele mai eficiente tratamente de la Dr. Dana Miricioiu

4. Calitatea somnului.

„Somnul este remediul de refacere a corpului. E bine ca acest ritual al minţii şi al corpului să fie tratat cu atenţie de oricine indiferent de vârstă. Trecerea de la starea de veghe la cea de somn e preferabil să fie făcută cu uşurinţă. E bine să ştim că avem nevoie de acele clipe de odihnă, care poate sunt furate de momentele pe care mulţi le pierd prin utilizarea Instagramului până la orele târzii, chiar cu mult după miezul de noapte. Nu îşi dau seama că, întârziind instalarea somnului, automat se dezechilibrează programul de refacere.

A doua zi apar acele mici clipe de disconfort care doar prin somn pot fi remediate. Mai grav e atunci când, în timpul somnului, la o trezire noctură, se deschide profilul de socializare pentru a verifica numărul de like-uri, prezenţa persoanelor la acea oră, postări şi multe lucruri fără sens. Aceste informaţii rup tăcerea creierului şi îl pun în acţiune, un gram în plus pentru a apărea în timp tulburări de somn, mai ales la copii şi adolescenţi, chiar şi tulburări de atenţie apărute prin comportamente deranjante”, explică psihologul.

Manichiura cu gel – tehnică, recomandări și sfaturi Sforăitul sever al copiilor este un semnal de alarmă pentru sănătatea respiratorie și necesită consult ORL de urgență Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri