Dar să vedem câteva strategii psihologice pentru o relație fericită:
1. Alegerea partenerului/ei. Tendința este să alegem pentru că iubim, crezând că iubirea este deajuns pentru a face o relație să meargă. Ei bine nu este așa. Iubirea nu este deajuns. Iubirea nu este niciodată deajuns. Pe lângă iubire avem nevoie de înțelegere, comunicare, afecțiune, compasiune, suport emoțional, planuri și viziune de viitor comune. Sunteți oare compatibili din aceste perspective? Aveți măcar disponibilitatea de a discuta despre cum puteți deveni o echipă?
2. Cum vedeți voi viitorul? Cum și când își va construi fiecare dintre voi o carieră? Cum veți întreține relațiile cu proprii prieteni, după ce vă căsătoriți? Este bine să aveți această discuție pentru că foarte multe persoana își pierd mult prea repede prietenii în dauna partenerului și descoperă acest lucru, uneori, prea târziu.
3. Treburile casnice. Cine și cum se va ocupa de treburile casnice, cine face piață, cine calcă, cine face curățenie, cine plătește facturile. O împărțire echitabilă a treburilor din gospodărie va duce cu siguranță la o comunicare mai bună și la senzația de respect reciproc.
4. Comunicarea din perspectiva nevoilor afective. Cum vă așteptați să se comporte cu voi un partener care vă iubește și cum veți demonstra la rândul vostru că știți să iubiți? Care sunt gesturile de care aveți cu adevărat nevoie? Tocmai pentru faptul că suntem diferiți, avem nevoie, uneori, să exprimăm ce înseamnă și cum dorim să primim afecțiunea celuilalt. De aceea, în loc să așteptați ca celălalt „să știe” sau „să simtă” ce și cum vă doriți, mai degrabă comunicați-i o listă cu ingredientele ce vă fac fericită. O să descoperiți, că și vouă înșivă vă este greu să o concepeți. :)
5. Discuții despre viața sexuală. Ce înseamnă pentru voi o relație sexuală împlinită? Care vă sunt fanteziile și cum le puteți pune în practică pentru a nu dezvolta frustrări pe această temă. Cum puteți rezolva situațiile de conflict în care unul dorește mai multe partide de sex sau are anumite fantezii pe care celălalt nu le poate împlini.
Foto: by GaudiLab /Shutterstock
6. Momentul conceperii unui copil și cine și cum se va ocupa de acesta. Într-un cuplu sudat, sarcinile sunt imărtite. Nu obligatoriu în mod egal, dar în mod cert, este nevoie și de implicarea emoțională și din perspectiva timpului, a tatălui.
7. Hobby-urile. Acestea, este indicat să fie în comun, dar și separat. Astfel încât fiecare să aibă libertatea de a face propriul sport. În timp ce, marea majoritate a activităților cuplului este bine să fie în comun, eventual împreună cu alte cupluri pentru o viață socială fructuoasă.
Ce se întâmplă dacă ne dorim să purtăm discuțiile prezentate mai sus, dar descoperim că partenerul nu își dorește?
Foarte des, se întâmplă acest aspect. Sunt parteneri care preferă să bage gunoiul sub pres considerând că nu sunt probleme adevărate. Și parteneri care spun că nu au timp, că sunt foarte obosiți, ori că nu nu pot purta aceste discuții pentru că invariabil se ajunge la ceartă.
De aceea, cel mai bine ar fi, să încercați să apelați la un psihoterapeut de cuplu. Chiar dacă la început merge doar unul dintre parteneri, poate fi benefic cuplului. De foarte multe ori, după ce, unul dintre parteneri merge la un specialist, se întâmplă ca și celălalt să dorească să vină pentru a-și împărtăși punctul de vedere.
Ce se întâmplă dacă nu merg la specialist și nu reușesc să comunice problemele din cuplu?
Din păcate, în aceste condiții se poate ajunge la separare sau divorț. Deaseamenea, oricare dintre parteneri sau ambii pot ajunge să sufere de o seamă întreagă de afecțiuni, independent dacă se ajunge sau nu la divorț.
Din perspectiva psihologică, afecțiunile dezvoltate pot fi multiple: depresie, anxietate, atacuri de panică, gânduri suicidare, tulburări de comportament, tulburări alimentare, tulburări sexuale, tulburări ale somnului, adicții.
Însă, pentru a nu încheia într-un mod pesimist, pot spune din perspectiva cazurilor întâlnite la cabinet, faptul că, marea majoritate a cuplurilor pot depăși probleme pe care le întâlnesc destul de ușor. Trebuie doar să îți ofere timp și înțelegere, să comunice sincer și să aibă grijă să ofere înainte de a putea cere ceva.
Un articol de Constantin Cornea, psiholog la Clinica Psievolution
Pentru mai multe articole de acelasi autor accesati: psihologconstantincornea.ro
Îți recomandăm si:
Esther Perel: Învață CELE 7 VERBE ALE IUBIRII!
Cele 50 de afirmații care îți arată că trăiești o iubire adevărată
Cele 10 legi de aur ale unei IUBIRI ADEVĂRATE
Foto homepage: by Harbucks/ Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri