Astăzi suntem expuși la mii de tentații și a rămâne fideli nu mai este o certitudine. Nu mai cunoaștem bucuria lucrurilor durabile, nu mai știm să ne bucurăm de fructele muncii noastre. Nu mai știm să investim în relații autentice și să ne bucurăm de ceea ce am clădit. Alergăm după iluzii... La un click distanță există noi speranțe, adesea însă, derizorii. Nimic altceva decât noi dezamăgiri.
Preferăm această superficialitate fiindcă nu mai știm să fim autentici în relații și nu mai știm să investim energie, emoții și timp pentru a le păstra, este de părere marele sociolog și filosof Zygmunt Bauman. Acesta explică cum în zilele noastre, legăturile autentice sunt substituite de conexiuni superficiale.
Fiecare relație rămâne unică. Să ne deconectăm este doar un joc. Să ne facem prieteni offline cere asumare. A iubi și a rămâne împreună toată viața... Acum câteva generații nu era doar posibil acest lucru, era normal.
, spune sociologul Zygmunt Bauman.
În numeroase scrieri, interviuri și apariții publice, teoreticianul vorbește despre "iubirea lichidă" ce caracterizează lumea de astăzi. Este vorba despre o iubire falsă, defectă, care nu mai este bazată pe principiile corecte ale angajamentului și investiției de timp și emoții într-o altă persoană.
În mod eronat noi credem că oamenii pot fi înlocuiți. Dar cum ar pute fi o persoană unică, înlocuită? De ce ne este frică să fim mai asumați? De ce ni se par cu mult mai comod să sărim repede la o nouă poveste?
Avem nevoie să ne uităm critic la modul cum ne desfășurăm relațiile inter-personale astăzi.
Spre deosebire de relațiile reale, în relațiile virtuale este ușor să intrăm și să ieșim. Par curate, ușor de folosit, în comparație cu cele reale, uneori haotice, care se dezvoltă în perioade mai îndelungate de timp și care au și o încărcătură grea,
spune Zygmunt Bauman.
Ce s-a întâmplat cu iubirea adevărată?
"Astăzi a devenit o raritate, o alegere de invidiat sau o nebunie", spune filosoful. Asupra acestei chestiuni, Bauman a meditat adânc adesea, iar lucrările sale sunt bogate în considerații despre cum ar trebui să ne formăm relații puternice. Acesta este cunoscut și pentru cartea sa, Iubirea lichidă.
Astăzi suntem expuși la mii de tentații și a rămâne fideli nu mai este o certitudine. Este și acesta un efect al societății de consum unde ne putem debarasa de sentimente precum de o haină care nu ne mai place. Totuși, nevoia noastră de autenticitate și iubire rămâne acolo, ascunsă în noi.
Zygmunt Bauman vorbește de rana noastră provocată de nevoia de a avea relații de iubire autentice.
Foto: Andrei Korzhyts/ Shutterstock
Ce ne tot împinge spre această lipsă de angajament față de ceilalți?
Nevoia de a iubi și de a fi iubiți, într-o continuă goană după satisfacții și fără a mai fi siguri că vom fi satisfăcuți destul... Iubirea lichidă este iubirea divizată de dorința de a simți emoții și în același timp, frica de legături.
Așa încât, suntem condamnați la a trăi relații scurte și la infidelitate...
"Dar ține de noi să facem alegeri mai bune. Unele alegeri sunt mult mai facile și altele presupun un risc mai mare. Cele care ne solicită mai puțin sunt mai simple, în comparație cu cele care necesită forță, voință și sacrificiu",
explică Bauman.
Am sfârșit prin a transforma sentimentele în mărfuri și aceasta e tristețe... Și întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este cum am putea să redăm celorlalți propria unicitate?
Să ne cumpărăm ceva dintr-un magazin e mai mult decât suficient pentru a recompensa lipsa compasiunii, a prieteniei și a atenției. Putem să cumpărăm totul, nu și iubirea.
Zygmunt Bauman: Nu găsim iubirea la magazin
"Piața profită enorm de pe urma nevoii noastre disperate de iubire. Și ne amăgește cu promisiunea că am putea să avem totul fără să ne ostenim: satisfacție fără muncă, câștig fără sacrificiu, rezultate fără efort, cunoaștere, fără un proces de învățare. Iubirea necesită timp și energie. Dar astăzi a devenit superfluu să îi mai ascultăm pe cei pe care îi iubim, să le dedicăm timp, să dedicăm timp și să ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor, a ieși în întâmpinarea nevoilor cuiva, în detrimentul nevoilor noastre. Să ne cumpărăm ceva dintr-un magazin e mai mult decât suficient pentru a recompensa lipsa compasiunii, a prieteniei și a atenției. Putem să cumpărăm totul, nu și iubirea. Nu găsim iubirea la magazin."
Pentru că iubirea este o fabrică care funcționează fără oprire - 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână.....
În lumea modernă, pe care filosoful o numește "lichidă", sintagmă ce ne duce cu gândul la superficialitate și la alunecarea în derizoriu, nu există legături permanente, ba mai mult, aceste relații sunt legate lejer, așa încât să ne putem debarasa cu ușurință și mai apoi reîntoarce fără efort și cât mai repede posibil, ori de câte ori poftim. Și facem acest lucru la nesfârșit în această societate, spune filosoful.
Este timpul să ne întrebăm dacă cu adevărat, așa ne face bine să trăim...
Imagine homepage: Cristina Conti/ Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice