6 August 2019 publicat în Psihologie 55 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Studiile arată că taberele sunt niște experiențe pozitive în procesul de maturizare al copiilor, aceștia întorcându-se de acolo mai independenți, mai încrezători și mai sănătoși.

 

Amintește-ți că independența e bună.

Unor părinți le e frică de tabere, pentru că la nivel subconștient le e teamă că cei mici cresc și că nu vor mai avea nevoie de ei. Pentru că dedicăm atât de mult creșterii copiilor, și cei mai mulți avem doar unul sau doi, ei ajung să reprezinte întreaga noastră viață. Există și termenul de „sindromul cuibului gol”, care desemnează sentimentele de singurătate și tristețe pe care părinții le simt atunci când copiii pleacă de acasă.

E de înțeles să simțim aceste lucruri, dar nu e în regulă să le încetinim dezvoltarea și autonomia copiilor din cauza fricii noastre de abandon și singurătate. În plus, e important să ne amintim că plecarea lor nu reprezintă un eveniment negativ, ci un semn al dezvoltării lor sănătoase. E important să fim conștienți dacă avem astfel de frici inconștiente și să le gestionăm.
 

Dorul de casă e normal!

Mulți părinți se alarmează atunci când primesc telefoane de la copiii lor plângând. Dorul de casă e însă un răspuns absolut normal când copiii sunt separați de mediul familial. Aproximativ 90% din copiii și adolescenții care petrec timp departe de casă spun că simt tristețe. Copiii care nu au o experiență similară anterioară au mai puține resurse de a gestiona acest dor, deci e firesc ca ei să fie cei mai afectați.

Înainte de a pleca, dă-i celui mic o fotografie cu familia sau un obiect drag, care să-l consoleze în momentele dificile. În timpul conversațiilor, spune-i că e normal să se simtă așa, vorbește-i despre toți prietenii noi pe care o să și-i facă acolo, și nu-i spune că o să vii să-l iei. De obicei, această stare negativă durează o zi, două, iar la întoarcere, cel mic nici nu-și amintește că a existat.
 

Beneficiile taberelor

1) Dobândirea de aptitudini și maturizarea

Taberele sunt ca niște acceleratoare de maturizare. Copiii pot pleca dependenți de părinți și după numai câteva săptămâni, se pot întoarce acasă de nerecunosut: capabili să se descurce pe cont propriu. Ele reprezintă un spațiu sigur, dar plin de provocări, care stimulează și împing participanții spre evoluție.

Aceștia se descurcă pe cont propriu, poate pentru prima dată în viața lor, au responsabilități în cadrul grupului și trebuie să găsească soluții la diverse probleme. Toate acestea duc la maturizare și creșterea autonomiei.

Poate una dintre cele mai importante abilități pe care le pot dobândi într-o tabără, este cea de leadership. Atât în cadrul grupului de egali, cât și pentru adulții din tabără, există o ierarhie. Copiii și adolescenții pot să învețe tehnici de leadership prin imitarea adulților sau prin preluarea inițiativei în grup. Toate aceste aptitudini sunt extrem de importante și îi vor ajuta atât la școală, unde se vor simți mai încrezători în sine, cât și în dezvoltarea personală.
 

2) Simularea experienței de la facultate

Familiile au devenit din ce în ce mai restrânse în ultimii ani, așa că taberele pot fi o oportunitate unică pentru copii de a trăi într-un grup mare, înainte de facultate. În mod similar cu experiența de la facultate, în tabără se duc într-o comunitate nouă, departe de cunoscuți, unde trebuie să se descurce singuri.

Această experiență le poate reduce anxietatea și stresul din primul an departe de casă și le poate oferi unelte importante pentru a se descurca pe cont propriu după părăsirea cuibului. În Statele Unite, evaluatorii aplicațiilor pentru facultate apreciază adolescenții care au fost în tabere, pentru că aceștia au avut deja experiența trăitului departe de casă și au șanse mai mari să se adapteze.
 

3) Dezvoltarea abilităților sociale

Copiii din ziua de azi au șanse mai mari de a fi singuri la părinți, iar în timpul liber comunică cel mai frecvent prin intermediul ecranelor cu persoane de aceeași vârstă. Taberele reprezintă o oportunitate unică de a facilita dezvoltarea abilităților interpersonale și stabilirea de conexiuni care pot dura o viață întreagă. Acolo, copiii fac totul împreună: mănâncă, se joacă, dorm și fac activități specifice tematicii taberei.

În plus, multe tabere limitează sau interzic folosirea smartphone-urilor, așa că aceștia au parte de o deconectare de la lumea virtuală. Faptul că se află într-un mediu nou, fără prieteni și familie, timpul petrecut împreună și activitățile la care trebuie să colaboreze și să găsească soluții contribuie toate la crearea prieteniilor și învățarea de comportamente prosociale.

4) Eliberarea de griji și responsabilități

Pubertatea și adolescența sunt perioade foarte dificile, de tranziție și căutări. La această vârstă, încercăm să ne dăm seama cine suntem, ce ne place, care sunt oamenii cu care vrem să ne înconjurăm și ce viitor ne dorim, iar acest proces de găsire a identității e stresant și solicitant.

Odată intrați pe porțile taberei, copiii pot să lase în spate toate grijile de acasă: probleme cu prietenii sau cu familia, note proaste, decizii nefericite. Pentru că cel mai adesea nu-i cunosc pe ceilalți participanți, cercetările arată că cei mici se reinventează în timpul unei tabere, pentru că scapă de impresiile negative ale altora despre ei și își revizuiesc identitatea.

5) Exercițiu fizic și conectare cu natura

Copiii, la fel ca părinții lor, au devenit din ce în ce mai sedentari și își petrec majoritatea timpului înăuntru. Asta duce la afectarea dezvoltării lor fizice armonioase, dar și a celei mentale, cele două fiind în strânsă legătură. Taberele au loc de obicei în mijlocul naturii și probabil e singura ocazie pe care copiii o au de a petrece câteva săptămâni la rând departe de oraș. Studiile arată că timpul petrecut în natură reduce nivelul de stres, anxietate și depresie, și stimulează creativitatea.

Activitățile din cadrul taberelor durează de obicei 8 ore, ceea ce îi poate ajuta pe participanți să dezvolte o condiție fizică mai bună, dar și să descopere plăcerea exercițiului fizic și să continue acest obicei acasă.

* Informații de Dr Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru Clinica Hope

Foto main: By New Africa /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri