8 August 2019 publicat în Psihologie 3848 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Psihopatia reprezinta o dereglare mintala sau de personalitate, caracterizata prin lipsa sau capacitatea redusa de a avea remuscari sau sentimente sau afecte fata de cineva sau ceva. Afla care sunt caracteristicile unui psihopat:

Seducator. Daca are de unde invata sau pe cine imita, psihopatul poate deveni un personaj sarmant cum doar in filme mai poti vedea. Invata imediat faptul ca un compliment sau o expresie poate adormi constiinta cuiva si se foloseste de: ton, imbracaminte, maniere de comportament, stil de a vorbi, locuri de intalnire, pentru a impresiona si pentru a cuceri, manipuland pentru a-si putea atinge scopurile.

Hartuirea. Dorindu-si sa detina in permanenta controlul, va face totul pentru a crea o plasa de paianjen in jurul victimei, complimentand-o, facand declaratii pompoase de dragoste, promisiuni de viitor, incercand sa isi cucereasca victima intru totul. Daca sesizeaza ca aceasta incearca sa scape de el si de avansurile lui, poate deveni patetic, va putea plange cu usurinta, sau va incepe sa se vaicareasca, doar pentru a nu o scapa din plasa. Insa odata recucerita victima, isi va pierde din nou interesul, fiind in cautarea de noi victime.

Lipsa conformismului si a eticii sociale. Este o personalitate libertina, nu ii place sa aiba sefi, ii place ca la job sa faca doar ceea ce considera el ca trebuie. El nu poate face diferenta dintre bine si rau, tocmai pentru ca nu are sentimente. De aceea are disponibilitatea de a incalca orice regula, orice norma, doar pentru a-si atinge el scopurile. Insa va incerca sa faca aceste lucruri fara ca cei din jur sa isi dea seama. Daca este prins, va da tot timpul vina pe altcineva, putand face acest lucru extrem de convingator. De asemenea, va putea cere servicii sau ajutor de la altii, fara a simti nevoia sa raspunda sau sa multumeasca pentru acestea.

Sexualitatea. Chiar daca nu pune pret pe sex, chiar daca uneori nu simte mare lucru in timpul actului sexual, va depune de multe ori eforturi sustinute, doar pentru a putea ulterior sa isi manipuleze astfel victima.

Concluzia psihologului.  

Psihopatul nu are sentimente, nu simte emotii, nu are etica, nu ii pasa de morala, si va face totul pentru a-si atinge scopurile. Il poti identifica usor daca incerci sa nu te lasi prinsa de povestile pe care le spune, pentru ca, oricat de bun actor ar fi un psihopat, totusi el joaca doar un rol. Daca ai rabdare, daca pui intrebari suplimentare, daca il provoci in discutii, poti descoperi usor lipsa lui de empatie. Daca vorbim de comportamentul pe care este bine sa il ai atunci cand esti atacata sau hartuita de un psihopat, cel mai bun lucru il reprezinta apelarea la o autoritate politieneasca sau la un psiholog. De foarte multe ori, traumele produse de acestia pot fi foarte mari si pot necesita interventia unui specialist ce te poate ajuta sa iti depasesti fricile si sa iti recastigi stima de sine.

* Informatii oferite de psihologul Constantin Cornea de la Clinica Psievolution

Pentru mai multe articole de acelasi autor, urmariti blogul www.psihologconstantincornea.ro

Foto main: By Alex Linch /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri