Comunicat de presa
De câte ori nu am auzit „Urmează-ți visul! Urmează-ți pasiunea!”? Este un mesaj pe care-l auzim peste tot: de la discursurile de absolvire până la speech-urile de dezvoltare personală și cărțile motivaționale.
Însă, potrivit unui sondaj recent Deloitte, efectuat pe 3.000 de muncitori americani cu normă întreagă, pe toate nivelurile de muncă și industrie, doar 20% spun că sunt cu adevărat pasionați de munca lor. Cercetările efectuate la nivel larg arată majoritatea oamenilor nu știu cum să îşi urmărească pasiunea și, prin urmare, nici nu reușesc să facă asta.
Potrivit hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, motivele pentru care ne este extrem de greu să ne urmăm pasiunile în viață sunt:
(1) pasiunea nu este ceva ce se găseşte, ci, mai degrabă, este ceva ce se dezvoltă în timp;
(2) este o provocare să-ți urmărești pasiunea, mai ales că asta necesită timp;
(3) pasiunea poate conduce și la rătăcire și, prin urmare, este important să ne cunoaștem limitele.
Nu aştepta să-ţi găseşti pasiunea!
O percepție greșită des întâlnită pe care oamenii o au despre pasiuni este că fie au o pasiune pentru ceva, fie nu au deloc. Problema cu această credință este că limitează, ceea ce ne determină să percepem pasiunea ca ceva ce descoperim sau se întâmplă. Drept urmare, am putea încerca multe locuri de muncă diferite în căutarea pasiunii. Această atitudine pasivă plasează Locusul de Control în afara noastră și practic e ca și cum ai fi la cheremul evenimentelor care apar în viața ta, în loc să le creezi tu. Este genul de situație întâlnită la persoanele care se plâng mereu de viață, de alții, de starea naturii, șamd, genul de om numit și victimă.
“Deseori, însă, nu luăm în considerare faptul că este nevoie de timp pentru a dezvolta pasiunea pentru un loc de muncă sau pentru alte activităţi, la fel cum e nevoie de timp pentru a dezvolta şi abilitățile, încrederea și relațiile care îi permit unui om să experimenteze pasiunea într-un domeniu. Asta înseamnă să iei frâiele în mână și să îți creezi destinul, în loc să aștepți să îți fie creat. Într-adevăr, cercetările au arătat că opiniile despre pasiuni sunt destul de fixe, ceea ce poate face oamenii să aibă șanse mai puține de a explora noi domenii – potențiale surse pentru ‘descoperirea’ pasiunilor. De asemenea, aceste opinii rigide îi determină pe oameni să renunțe la acțiunile noi mult mai rapid atunci când ele par dificile. Pentru a-ți urmări mai bine pasiunile şi visul, acceptă faptul că pasiunea este ceva ce trebuie descoperit sau creat.Concentrează-te pe dezvoltarea activă a pasiunii. De exemplu, poţi descoperi care este meseria ideală pentru tine dacă petreci mai mult timp explorând sarcinile de care eşti mai pasionat (sau pur și simplu cele care îţi stârnesc curiozitatea) și lucrând cu cei care te inspiră. De asemenea, cunoaşte-ţi colegii, află ce îi pasionează pe ei și modul în care își văd munca”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.
Acest lucru poate duce la oportunități de a vă ajuta reciproc să vă dezvoltaţi pasiunile. În cele din urmă, nu este neapărat nevoie să-ţi descoperi şi să-ţi îndeplineşti pasiunile la locul de muncă. Dacă jobul tău nu-ți permite să îți urmărești pasiunea sau dacă pur și simplu nu vrei să o faci la locul de muncă, poți găsi timp și spațiu pentru a desfășura activități care te pasionează în afara locului de muncă.
Concentrează-te asupra lucrurilor de care îţi pasă, nu pe ceea ce ți se pare distractiv!
Unul dintre cele mai comune moduri prin care încercăm să ne urmărim pasiunea este practicarea acţiunilor care ne oferă cea mai mare bucurie sau care sunt cele mai distractive. Într-un studiu, mai mulți cercetători au analizat fiecare discurs de absolvire susținut în ultimii 10 ani la 100 de universități de top din SUA și au extras cazurile în care speakerii le-au oferit studenților sfaturi despre cum să își urmeze pasiunea.
O mare parte din sfaturile acestea au pus accentul pe „concentrarea pe ceea ce iubești” ca modalitate de a-ți urma pasiunea. Însă unii dintre ei au descris căutarea pasiunii ca „o concentrare asupra lucrurilor de care îţi pasă.”
Distincția este subtilă, dar semnificativă: concentrarea pe ceea ce iubeşti asociază pasiunea cu ceea ce îţi place și ceea ce te face fericit, în timp ce concentrarea pe lucrurile de care îţi pasă asociază pasiunea cu valorile tale și cu impactul pe care vrei să-l ai asupra celor din jur.
Într-un studiu ulterior efectuat pe câteva sute de angajați, s-a constatat că cei care credeau că să-ți urmezi pasiunea însemnă urmărirea a ceea ce aduce o bucurie aveau mai puține șanse să aibă succes în căutarea pasiunii și erau mai predispuși să renunțe la slujbă decât cei care credeau că urmărirea pasiunii se concentrează pe lucrurile de care le pasă.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară