Unul din patru pasageri manifestă, la nivel mondial, frică de zbor, iar procentul este similar și în România, o arată studii desfășurate independent, pe un eșantion de pasageri ai companiilor aeriene.
Specialiștii în domeniu spun că frica de zbor își are 3 surse, 3 și tot atâtea modalități de a scăpa de ea:
- Învățarea prin model – observare/ îndoctrinare;
- Învățare directă, prin propriile experiențe traumatice;
- Prin interpretarea eronată a unei situații;
Modurile în care pasagerii reacționează la frica de zbor:
- hiperventilație, tahicardie, răcirea extremităților, senzații de amețeală;
- apariția instinctelor de supraviețuire: luptă, fugă (evitare), blocaje;
- gânduri negative care inundă mintea;
Încă din anii ’50, când companiile și cursele aeriene au început să se dezvolte, mai mulţi specialişti (psihologi, psihiatri, personal din aviaţie) au încercat să găsească soluţii pentru combaterea fricii de zbor. Mai exact, să identifice acele strategii valide care să le ofere pasagerilor aviofobi metode şi tehnici de relaxare, care să le fie instrumente utile pentru a-i ajuta să facă faţă mai uşor stărilor anxioase cu care se confruntă pe durata unei călătorii cu avionul. Indivizii care suferă de aviofobie, indiferent care ar fi cauzele care au declanşat-o, trebuie să fie informaţi, dar și conştienţi că există anumite strategii care îi pot ajuta să fie mai relaxați, fie chiar și prin adaptare.
În prezent, teama de zbor beneficiază de terapii moderne pentru a fi combătută, iar specialiștii îi acordă o atenție tot mai mare: milioane de pasageri de pe întreg mapamondul sunt afectați de ea, iar călătoriile aeriene, cu o frecvență tot mai mare, trebuie să le fie accesibile tuturor.
Este important de precizat că, pe termen lung, medicația anxiolitică nu te ajută să scapi de frica de zbor.
„Datele statistice de la nivel mondial, din ultimii cinci ani, ne relevă o realitate nu foarte uşor de digerat: 9-10% dintre pasagerii curselor de linie îşi administrează în mod regulat, înainte de zbor, diverse pastile cu efect sedativ. Medicația anxiolitică ajută individul aviofob să aibă o călătorie mai uşoară cu avionul, dar nu sunt o soluţie pentru combaterea acestei fobii pe termen lung. O altă soluţie la care apelează unii pasageri aviofobi este alcoolul, însă este contraindicat în astfel de situaţii, deoarece poate accentua starea de anxietate apărută în timpul zborului, cât provoca și deshidratare, în atmosfera artificială din aeronavă”, spune Ioana Blaj, psihiatru.
Tot Ioana Blaj ne prezintă 2 modalități prin care poți să scapi de aviofobie. Pe termen lung:
Educație și cunoaștere
Orice pasager aviofob are posibilitatea să se informeze astăzi mult mai uşor decât în secolul trecut despre teama de avion, despre modul în care funcţionează un aparat de zbor, despre metode şi tehnici de combatere a acestei fobii etc. Toate aceastea se găsesc în format tipărit (cărţi, reviste de specialitate), pe suport magnetic (DVD) sau în format digital pe Internet.
Totodată, există cursuri pentru combaterea fricii de zbor, susținute de piloți și specialiști în psihologie. Ele pot creşte nivelul percepţiei de siguranţă faţă de zbor şi faţă de avioane, ceea ce îi ajută pe pasagerii aviofobi să se relaxeze pe durata călătoriei. Statisticile din Marea Britanie, din ultimii ani, au arătat că peste 100.000 de călători au apelat la astfel de cursuri, iar rata lor de succes a fost de 95%.
„În România, aceste cursuri sunt oferite în mod gratuit din 2017 – online și offline – de către fricadezbor.ro, până acum beneficiind de ele aproximativ 400 de persoane. Feedback-ul lor, de până acum, a fost unul pozitiv, în prezent călătorind pe calea aerului cu mai multă încredere”, spune psihiatrul.
Educația și cunoașterea sunt importante în managementul fricii de zbor. A ști cum și de ce zboară un avion, ce sunt turbulențele și cum influențează acestea călătoria, precum și detaliile ce țin de sunetele și mișcările percepute pe parcursul zborului poate face un pasager anxios să înțeleagă că teama lui este nefondată și îl poate ajuta să se simtă în siguranță
Nu îți trebuie prea mult curaj să îți înfrunți aviofobia alături de un instructor, în cadrul unui zbor de agrement. Din cabina de pilotaj a unui avion de școală vei înțelege mai bine cum funcționează lucrurile și, mai ales, vei scăpa de sentimentul de lipsă de control care, în alte situații, te domină. Nu în ultimul rând, vei descoperi că zborul este, de fapt, o acțiune nobilă, de care te vei bucura din plin.
„Pentru a trece peste frica de a zbura, cea mai eficientă soluție o reprezintă intenția de a o înfrunta în mod direct și de a fi dispuși să tolerăm un oarecare grad de anxietate pentru a scăpa definitiv de aceasta”, mai spune Ioana Blaj.
Foto fr si main: By Jag_cz /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară