Încearcă cooperarea
Desigur, în mediul profesional există rivalitate. Dar ceea ce perturbă relațiile profesionale si calitatea relațiilor umane este mai degraba cauzat de: lanțul ierarhic, procesele de luare a deciziilor, resursele alocate. Acest lucru duce la dificultăți legate de relațiile de dominare, absența consultării, coordonării. Doi psihologi americani, Edward Deci și Richard Ryan, autori ai „teoriei autodeterminării”, s-au uitat la condițiile care permit indivizilor să se implice cu dedicație să obțină cea mai mare satisfacție.
Potrivit acestora, există trei factori: un mediu de lucru în care se asigură egalitate; posibilitatea de manifestare a abilităților; capacitatea de a lua deciziile cele mai potrivite în activitatea profesională și pentru interesele companiei. Cooperarea, înțeleasă ca o partajare mai mare a puterii și o implicare mai mare a tuturor în structură, pare a fi modalitatea de a preveni riscurile psihosociale, de a crește eficiența echipelor și de a introduce o nouă cultură a bunăstării în companie. Dar, în mod concret, cum putem să avem relații calme la locul de muncă?
Rezistă prejudecăților
Potrivit lui Norbert Alter, sociolog specializat în relațiile de muncă, suntem înclinați în mod natural să ne ajutăm reciproc. Dorința noastră de a stabili legături ne împinge să stabilim schimburi sociale precum prietenia, recunoștința și se bazează pe sentimentul participării la un întreg. Această sociabilitate este o comoară pentru companie, deoarece promovează motivația, spiritul de echipă și cooperarea.
În cazul în care părțile se ciocnesc, este din cauza prejudecăților: din partea angajaților, ideea că conducerea nu încetează să-i exploateze, să-i manipuleze pe angajați; din partea managementului, ideea că este necesară mobilizarea personalului predispus în mod natural la lene și rezistență la schimbare. Când aceste prejudecăți persistă, toată lumea tinde să-și facă treaba în colțul său, iar angajamentul colectiv slăbește.
Cooperarea constă în admiterea complementarității abilităților. Fiecare trebuie să fie de acord să lase luptele personale deoparte în beneficiul proiectului colectiv. Deseori, întâlnirile sunt scena unor bătălii interminabile ale ego-ului, fiecare încercând să se afirme, să-și consolideze statutul sau să domine un rival. Interesul colectiv constă ca toată lumea să-și asume mai multă responsabilitate printr-o postură relațională constructivă: să nu evite dificultățile, să nu ia poziție de victimă sau dominantă, să caute soluții.
* Un articol de Anișoara Melnic, http://anisoaramelnic.blogspot.com
Foto fr si main: By Photographee.eu /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri