Ce se întâmplă cu copilul?
Cred că fiecăruia îi vin în minte copii crescuți astfel și boacănele pe care le-au făcut aceștia mai târziu. Faptul că trec prin viață “ca gâsca prin apă” îi face să nu dea niciun fel de valoare lucrurilor și, mai grav, oamenilor. Pentru ei, totul trebuie să se poată, vor să umilească cu forța și puterea părinților ce se află în spatele lui. Din păcate, în marea lor majoritate ajung sclavii drogurilor, alcoolului, bolilor psihice. Pentru că întâmplările nefericite din viață oricărui om îi construiesc propria imagine de sine, îi oferă anumite abilități pentru a putea depăși obstacolele. Însă atunci când în viața ta nu ai avut niciodată vreun obstacol, de fapt nu știi și nici nu înțelegi ce înseamnă viața reală, și nici valoarea lucrurilor. Acești copii doar vor, pentru că au fost obișnuiți să aibă, însă nu vor să facă nimic pentru ceea ce primesc. De ce ar face-o? Dacă de când se știu au primit fără să ceară, fără să merite, fără să lupte?
Ce se poate face pentru un copil viciat de un părinte “plug de zăpadă”? Există vreo soluție?
Bineînțeles. Este necesar că părinții în primul rând să apeleze la un psihoterapeut, pentru a-și conștientiza propriile greșeli și cum le-ar putea îndrepta. Însă, din păcate, în realitate nu se întâmplă așa. Părinții ajung cu copilul la psiholog când este destul de târziu. Adică atunci când “Copilul” se droghează, bea non stop, nu vrea să muncească, distruge lucruri sau vieți și nu mai ține cont de nimeni și nimic. În acest punct, recomandarea o constituie mai degrabă psihiatrul și internarea într-un centru de dezalcoolizare, înainte de a vorbi de psihoterapie.
Dacă părinții vin pentru terapie de cuplu, dacă înțeleg punctul în care se află propriul copil și care este intervenția potrivită acestuia, sorții se pot schimba.
Dar, de cele mai multe ori, realitatea din nou ne arată că nici atunci când copilul face un accident grav, când nu s-a mai trezit din băutură de zile întregi, când a făcut un scandal, s-a bătut, a condus sub influența drogurilor sau a alcoolului, părinții nu fac decât să încerce să ascundă sub preș ceea ce a făcut odrasla, considerând că vinovații sunt peste tot, copilul este doar o victimă. Cruntă realitate…
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Foto fr si main: By Dmitry Morgan /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri