4 Noiembrie 2020 publicat în Psihologie 27 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Sunt foarte multe persoane care au o teamă lăuntrică ce îi macină că își pot pierde copilul, soția sau părinții. Aceste temeri pot fi normale în anumite limite. Însă dacă ajung să perturbe viața individului, înseamnă că vorbim de o problemă ce trebuie tratată cu seriozitate.

În primul rând este important să mergem la un specialist: medic de familie, psiholog sau psihiatru, pentru a înțelege dacă am o problemă psihică cum ar putea fi: depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburare borderline. În cazul în care primesc un diagnostic, este important să ascult sfaturile specialiștilor pentru a-mi remedia problema.

Mai sunt situații în care, doar pentru o anumită perioadă de timp, pot avea o astfel de temere. Și anume, când pierd pe cineva drag sau când aflu despre cineva cunoscut că a trecut printr-o situație gravă: boală gravă, accident, tâlhărie, viol. Dacă mă aflu în această situație, este important să merg la specialist.

Există și situația în care anumite persoane spun că au această temere de când se știu. În această situație putem vorbi despre “folie a deux” sau “nebunie în doi”, este o afecțiune pe care o capăt în copilărie din relația cu o persoană apropiată care suferă de o boală psihică.

Ce putem face pentru a ne depăși această teamă?

Planul cuprinde doar trei pași:

1. Dacă am o problemă psihică, trebuie să o rezolv pe aceasta și temerea se va disipa

2. Conceperea unui plan prin care să îmi introduc în programul zilnic sau săptămânal activități care să mă ajute să mă gândesc și la alte lucruri. Pot face sport, pot merge să învăț să înot sau să dansez, mă pot înscrie la cursuri de bucătărie.

3. Pot încerca să discut cu apropiații despre temerea mea și, sfătuit de aceștia, să putem concepe un plan prin care să îmi asigur mai multă diversitate pentru a scăpa de gândurile negre

Ce este important să înțelegem este faptul că nu este normal să lăsăm această temere să ne perturbe viața sau relațiile cu cei apropiați. De aceea, trebuie să încercăm să ne facem un plan, pe modelul enunțat mai sus. Iar dacă nu reușim singuri să depășim problema, să mergem la un specialist ce ne poate ajuta cu siguranță.

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By Johanna Goodyear /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri