5. Egoiștii.
Doar ce își doresc ei contează. De aceea, tot ce ai de făcut este să fii la dispoziția lor, iar atunci când din varii motive nu o poți face, se supără și renunță la relația de prietenie. De fapt, aceștia nu își doresc prieteni, își doresc în jurul lor persoane pe care să le poată manipula pentru propriile interese sau plăceri.
6. Persoanele care suferă de o afecțiune psihică (tulburare de personalitate: paranoidă, schizoidă, bordeline, histrionică, narcisică, antisocială, obsesiv-compulsivă, pasiv agresivă), tulburare bipolară, depresive, anxioase, care au atacuri de panică.
Poate fără să își dea seama că au o suferință ce trebuie tratată serios prin psihoterapie sau poate chiar prin medicație sau internare, aceștia îți pot face viața un coșmar. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru această categorie este să îi trimiți la un specialist și abia apoi să îi susții, în cazul în care urmează indicațiile specialistului.
Dacă descoperiți în descrierile de mai sus asemănări cu persoane din jurul vostru, poate fi timpul să vă puneți problema dacă nu cumva sunteți într-o relație de prietenie toxică și poate fi momentul, până nu vă îmbolnăviți și voi, să renunțați la acea relație. Sau măcar să vă îndrumați prietenul cu probleme spre un specialist, pentru a-și regăsi starea de echilibru și plăcerea de a trăi viața dincolo de elementul toxic.
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Foto fr si main: By puhhha /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate