8 Decembrie 2020 publicat în Psihologie 82 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Cu un număr crescut de cazuri la nivel global, anxietatea și atacul de panică devin două dintre cele mai îngrijorătoare consecințe negative psihologice ale pandemiei SARS-CoV-2

În vreme ce depresia ocupă primul loc în categoria celor mai cunoscute tulburări mentale cauzatoare de dizabilități, la nivel mondial, nu ea este și cea care ridică cele mai mari preocupări. Cea mai răspândită este de fapt anxietatea, împreună cu tulburările asociate, care afectează un număr mai mare de oameni. Iar acest aspect era valabil încă înainte de pandemia SARS-CoV-2, mai precis în anul 2017, când nu mai puțin de 284 de milioane de oameni au experimentat o formă de anxietate, comparativ cu 264 de oameni care sufereau de depresie, la nivel global.

Conform cercetărilor efectuate până acum, virusul Covid-19 a crescut și mai mult nivelul de anxietate, iar implicațiile privind sănătatea mentală sunt tot atât de îngrijorătoare ca și cele medicale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Nu poți ține post 40 de zile? Poți începe cu doar 5 zile pentru a simți deja efectele benefice ale detoxifierii în corp și minte Premenopauza: când nu mai slăbești ca în adolescență – sfaturi si recomandări de la specialist Cum scăpam de celulită? Află de la Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates

„Ne aflăm în fața unei situații de criză la nivel național care poate avea consecințe medicale și sociale grave, în anii ce vor urma”, se arată într-o cercetare desfășurată de American Psychological Association în 2020, în SUA. Cu certitudine, și nu doar în America, pandemia a avut și are în continuare un impact negativ copleșitor inclusiv prin schimbările survenite în sistemul educațional, medical, la nivel economic, dar și în ceea ce privește rutina zilnică de muncă, recreere sau interacțiunea umană.

Foto: By Pixel-Shot /Shutterstock

Una dintre cele mai puternice forme ale anxietății este atacul de panică, iar numărul acestor cazuri este, de asemenea, în creștere, comparativ cu anii trecuți. Ca o consecință firească a îngrijorărilor legate de starea de sănătate, la nivel colectiv și individual, dar și al celor provocate de exacerbarea temerilor privind un viitor incert, plin de nesiguranță. De altfel, atacul de panică este cea mai grăitoare formă a lipsei de control resimțită în prezent actual, prin înseși manifestările sale, impetuoase și paroxistice.

Ghete din piele naturală vs. ghete din piele ecologică: avantaje și dezavantaje Provocări Karmice 2024: Zodiile destinate să își împlinească lecțiile familiale Dieta disociată - ghid complet pentru slăbit eficient și sănătos cu dieta 333 și alte diete disociate

„Un atac de panică este o experiență îngrozitoare. Te umple de o frică groaznică. Te convinge că viața, așa cum o știai, s-a terminat. Dar apoi trece, și se dovedește că foarte puține din ce credeai s-au și întâmplat”, spune David Carbonell, autorul cărții Atacurile de panică. Un program pentru a evita capcanele panicii, publicate la Editura Trei, în colecția Psihologie practică.

Aspectul final al ameliorării simptomelor nu le face mai puțin reale pentru cei care le trăiesc. În plus, în ciuda revenirii la o stare de așa-zisă normalitate, ele induc o permanentă nesiguranță, iar teama anticipatorie că aceste stări se vor repeta crește anxietatea. Care, la rândul ei, favorizează apariția unor noi episoade.

Cum pot fi înțelese atacul de panică și conceptul „teama de teamă însăși”, Carbonell expune pe larg în cartea sa, invitându-i pe cititorii interesați de subiect să privească „Atacurile de panică” ca pe un manual de utilizare. Cu instrucțiunile de folosire, explicații ale mecanismelor care conduc spre debutul acestora, dar și exerciții practice care ajută la amelioarea sau chiar dispariția lor.

Horoscop psihologic: Ce stil de atașament are fiecare zodie? Puroi în gât - cauze, simptome și tratament eficient Totul despre zona intima a femeilor

„Panica este o capcană diabolică, perfidă, care te poate face prizonier în propria viață, casă, minte (...) nu doar pentru că te păcălește să crezi că ești în pericol imediat, aproape de o catastrofă personală, ca moartea, nebunia sau o umilință îngrozitoare, (...) ci pentru că te convinge să acționezi și să gândești exact în felurile care înrăutățesc problema în loc să o rezolve.” Și nu doar o agravează, dar o și mențin, făcându-i pe cei care trăiesc aceste experiențe să adopte exact modurile de funcționare care întăresc panica.

Carbonell se referă cu precădere la cea mai mare dorință pe care o persoană o are în timpul declanșării unui atac de panică: aceea de a se simți în siguranță. Nevoia acută de fugă spre un astfel de loc securizant pare cea mai firescă în acel moment. Însă adevărata capcană este că acest comportament de fugă va pune bazele evitării, un mare obstacol în calea recuperării. Psihologul clinician care lucrează de peste 20 de ani cu pacienți care suferă de tulburări anxioase, Carbonell spune că este absolut necesar ca evitarea să fie conștientizată, indiferent de formele ei. Pe lângă o serie de fișe pe care le prezintă în carte ca exercițiu în acest demers, el listează și câteva exemple de situații în care aceasta poate fi identificată:

Rugăciunea pentru bolnavi - Ghid spiritual pentru vindecarea miraculoasă Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele Cum putem păstra florile în vază pentru o perioadă mai lungă de timp?

Evitarea consultului medical.

Din start, precizează acesta, oamenii au o problemă în a vizita un medic atunci când nu se simt bine. Fie pentru că se tem de un demers costisitor, vești proaste sau necesitatea medicației. În cazul atacului de panică, spune Cabonell, mulți se tem că vor face unul chiar în cabinet sau pe hol, așteptând. Ascunderea acestor frici și încercarea de a îndura agravează întotdeauna anxietatea, indiferent de simptome. Dar și mai mult în atacurile de panică. Carbonell recomandă o primă vizită la medic pentru a exclude alte implicații fizice. Urmată de consultarea unui specialist în sănătate mentală, a cărui intervenție de normalizare, de psihoeducație și de amelioare a atacurilor de panică prin tehnici specifice poate fi o modalitate foarte eficace de a face față inclusiv presiunilor provocate de contextul actual.

Când ai tensiunea mică ce trebuie să faci - ghid complet 5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Evitarea locului sau a unor activități de teama declanșării unui nou atac.

„Situația de ușurare pe care o ai când eviți sau te retragi dintr-o situație temută pare binevenită, dar te face anxios în privința viitorului și mai înclinat s-o eviți din nou. Primești o doză mică de ușurare imediată, dar vei plăti pentru ea.” Pentru că pe termen lung rămâne sentimentul nesiguranței, al temerii în anticiparea unui nou atac, ducând la evitarea nu doar a zonelor pe care mintea le asociază cu posibile cauze, ci și la restrângerea sau renunțarea la unele activități obișnuite, odinioară plăcute.

Cu toate acestea, indiferent de obiectul evitării, un atac nu va rămane decât foarte rar un episod singular. De aceea acțiunea, prin luarea unor măsuri, este mult mai eficientă în a împiedica cronicizarea tulburării de panică și a anxietății care pot surprinde prin manifestări și mai variate, dar și mai intense.

Beneficiile psihologice și sociale ale implanturilor dentare Anxietatea și impactul asupra stomacului: Tot ce trebuie să știi Boli transmise de la câine la om: cum poți să te protejezi?

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri