Dependențele
Când ne aflăm sub stres mental sau emoțional, apelăm la lucruri care sunt satisfăcătoare, amorțitoare, distrăgătoare sau distructive, pentru a face față - consumul de substanțe, jocurile de noroc, sexul, relațiile toxice, consumul excesiv de mâncare, dulciuri ș.a. Pe termen scurt, orice dependență poate ajuta temporar la ameliorarea sentimentelor nedorite, cum ar fi lipsa de speranță, anxietatea, iritabilitatea și gândurile negative. Dar, pe termen lung, agravează de fapt aceste dificultăți și duce la pericole serioase legate de sănătatea, chiar viața persoanei.
“De aceea, dacă tu sau persoana iubită vă luptați cu dependența, este crucial să căutați ajutor profesional cât mai curând posibil. Un prieten sau un membru al familiei poate să sprijine, dar nu poate fi un centru personal de reabilitare. Este important să aducă persoana cu probleme cât mai aproape de căutarea tratamentului potrivit. De asemenea, este important să rețineți că forțarea cuiva să urmeze un tratament adesea nu funcționează, dar motivarea acesteia să dorească să facă schimbarea se dovedește de obicei eficientă. Evitați să-i faceți să simtă rușine sau vinovăție, ci determinați-i mai degrabă să vorbească despre asta. Programați-le o întâlnire la psiholog și mergeți cu ei dacă asta îi ajută”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
Căutarea succesului și performanței în diverse aspecte de viață
“Terapia vă poate ajuta să deveniți o persoană mai bună, atât în relație cu sine, cât și cu ceilalți. Un terapeut calificat vă poate ajuta să vă descurcați și să înțelegeți mai bine situațiile interpersonale din diverse contexte de viață (sănătate, familie, cuplu, prieteni, școală, job, finanțe). Vă poate ajuta să înțelegeți propriul rol într-o situație și ce puteți face diferit pentru a obține un rezultat mai bun. Mai mult, vă poate ajuta să înțelegeți mai bine punctul de vedere al celorlalți, astfel încât să fiți mai conștienți de impactul dvs. asupra altora și astfel să deveniți mai eficienți în acțiunile voastre”.
* Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială, instructor internațional yoga, formator.
Foto fr si main: By Motortion Films /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară