14 Ianuarie 2021 publicat în Psihologie 23 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Foarte multe persoane vin la cabinet pentru terapie individuală sau de cuplu pentru că au senzația că nu mai pot continua o relație. Simt că sunt la capătul puterilor și își pun problema dacă mai pot sau mai are rost să facă concesii în măsură în care tot ce au făcut până la acel moment le-a adus doar nefericire și suferință.

5. Lipsa de satisfacție sexuală. Peste 95% dintre cupluri au o frustrare legată de viață sexuală după primii 2, 3 ani. Comunicarea dorințelor sexuale ar trebui să reprezinte un mod prin care cei doi își pot exprima dorințele și stările, putând ajunge la un acord ce le poate aduce satisfacția mult dorită. În acest sens, terapia de cuplu poate face adevărate minuni.

6. Lipsa de implicare socială. Partenerii nu mai au timp de hobby-uri, de întâlniri cu prietenii, de plimbări în parc sau de vizite la familia de origine. Pentru a reuși să restabiliți o bună implicare nu este nevoie de niciun sacrificiu, doar de o comunicare mai bună. Și aici terapia de cuplu este indicată.

7. Lipsa de implicare sau sprijin profesional. De multe ori, remarc în terapia de cuplu frustrările exprimate de cei doi legate de faptul că se consideră neîndreptățiți în privința a cât muncesc. Cuplul ar trebui să reprezinte o echipă în care cei doi se sprijină și motivează reciproc.

8. Adicțiile (alcool, droguri, jocuri de noroc) sunt cele care pun la grea încercare nervii și răbdarea partenerilor. Recomandarea o reprezintă terapia personală (sau internarea ori medicația în cazurile grave) a persoanei adictive și consilierea celeilalte.

Am rezumat mai sus, pe scurt, principalele “sacrificii” pe care le cere uneori viața de cuplu, la care se ajunge uneori din neștiință sau pur și simplu din neputință. Indiferent de elementele enumerate în care vă regăsiți, recomandarea o reprezintă terapia de cuplu. Uneori poate fi nevoie de un martor extern, corect și neimplicat emotional care, având la bază tehnici de negociere, vă poate ajuta să vă exprimați frustrările sau nemulțumirile într-un mod prin care, după o perioadă, să puteți negocia corect, obținând ceea ce vă doriți și meritați fără a mai fi nevoie să faceți concesii.

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By DG Stock /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri