de psihoterapeut Constantin Cornea
Dacă sunt într-un cuplu, cred că suma comportamentelor negative ale partenerului/ei a întrecut orice măsură și nu mai știu ce pot să facă pentru a îndrepta aceste comportamente. Sau dacă mai merită să încerce ori să plece pur și simplu din acel cuplu.
În cazul în care au o relație cu o persoană căsătorită, se pot sătura să aștepte ca aceasta să divorțeze pentru a avea o relație de cuplu împreună.
Vin la cabinet plini de întrebări, dezamăgiți, furioși, lipsiți de speranță. Încearcă prin psihoterapie să mai ofere o șansă relației sau poate doar propriei persoane pentru a-și recăpăta stima de sine și puterea de a pleca pentru a o lua de la capăt într-o nouă relație.
Foto: De la fizkes /Shutterstock
Planul terapeutic urmărește două planuri:
1. Relația cu sine, pentru recăpătarea energiei și dorinței de a savura viața. Astfel, putem încerca să descoperim sau redescoperim anumite activități ce pot readuce zâmbetul și energia pierdute cum ar fi:
- sport: cursuri de înot - dacă nu știți să înotați poate fi un bun tonic psihic și fizic, cursuri de tenis de câmp, pilates
- cursuri de dans, cursuri de actorie, cursuri de dezvoltare personală - vă pot învăța să vă recunoașteți emoțiile pentru a le putea controla mai ușor
- yoga - pentru minte, spirit, echilibru fizic și emoțional
- hobby-ri: plimbări prin parc, excursii, vizite la muzee, citiți un roman bun, vizionați o piesă de teatru sau un film
2. Relația cu ceilalți
a) relația cu partenerul: propuneți un plan raportându-vă la timp și la anumite acțiuni: în perioada “x” promiți și faci următoarele acțiuni…..
b) relația cu partenerul dacă sunteți un cuplu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?