10. Tulburările sexuale: lipsa libidoului, frigiditate, anorgasmie, tulburări erectile, ejaculare precoce
11. Tulburări ale somnului: somnolență, insomnie, somn întrerupt, coșmaruri
Elementele descrise mai sus sunt doar o parte din stările ce trebuie să ne dea de gândit. Oricând nu ne simțim în regulă este bine să apelăm la un specialist. Poate fi vorba de o problemă mai veche, de o traumă de care nu am scăpat, de o frică ce ne domină și pe care nu o putem depăși sau de un șoc post traumatic de care nu suntem conștienți. Un bun specialist ne poate identifica problemele, punându-ne un diagnostic clar, pentru a ști ulterior ce avem de făcut.
Este important să nu lăsăm aceste stări să se acutizeze, crezând că se vor rezolva de la natură. De cele mai multe ori. nu numai că nu se rezolva, ba din contra, se pot asocia și cu alte tulburări înrăutățindu-ne starea. Apelând la un specialist imediat ce nu ne simțim în regulă, putem scăpa repede și fără repercusiuni de problemă. Nu este nici pe departe un act de eroism să ne luptăm cu boli sau tulburări ce ne pot afecta viața pe termen lung sau pentru totdeauna. Ba din contră. Eroi suntem dacă ne rezolvăm problemele la timp, pentru a ne putea bucura de tot ce este mai frumos și bun pe lumea aceasta. În fond, viața este frumoasă și merită trăită!
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Sursă foto fr si main: De la wavebreakmedia /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate