- rolul financiar. Deseori câștigurile celor doi nu sunt egale. Sau fiecare își dorește să fie cel care decide în ce direcție se cheltuiesc banii. Soluția o reprezintă modul de negociere prezentat mai sus. Punem în discuție finanțele cuplului și găsim împreună cea mai bună metodă de a cheltui.
- rolul casnic presupune treburile casei: grija față de copii, grija față de familia de origine, cumpărături, facturi, curățenie, mâncare, călcat, spălat etc… Din nou, formula potrivită o reprezintă găsirea soluției cele mai potrivite, independent de ceea ce am văzut acasă la părinții noștri sau ceea ce credem noi că este corect. Treburile case se împart echitabil sau, dacă unul preia mai multe treburi, celălalt va face ceva în compensare. În fond, totul în cuplu se împarte alchimic, pentru a nu căpăta fiecare un viciu de procedură sau o frustrare considerându-se folosit sau umilit.
- rolul de partener în privința carierei presupune sprijinul și înțelegerea pe care ne-o oferim reciproc pentru a ne putea construi și consolida o carieră. Este important să ne discutăm viziunile pentru a ne câștiga acest sprijin.
Odată ce am stabilit printr-o comunicare empatică și asertivă modul în care cei doi pot colabora, viața în cuplu își va recăpăta strălucirea de odinioară. Pentru că am sondat orice motiv ce poate aduce frustrare și am găsit rezolvarea potrivită. Totul ne este la îndemână, trebuie doar să ne dorim să înțelegem în ansamblu viața de cuplu, fără să ne impunem doar punctul nostru de vedere. Doar așa putem învăța să cucerim ceea ce ne dorim, nemaifiind nevoie să impunem.
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Foto fr si main: De la Tereshchenko Dmitry /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară